Poslednú vôľu Harper Lee nezverejnia

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 09:15 • 2 min
Poslednú vôľu Harper Lee nezverejnia

MONTOGOMERY - Poslednú vôľu spisovateľky Harper Lee, ktorá skonala 19. februára vo veku 89 rokov, nezverejnia. V pondelok o tom rozhodol súd v americkom štáte Alabama, ktorý tak spravil na žiadosť spisovateľkinej zástupkyne Tonje Carter.

slovakia

left justify in out

"Ako súd nepochybne vie, Harper Lee si veľmi cenila svoje súkromie. Neželala si, aby sa o jej súkromných finančných záležitostiach verejne diskutovalo. Harper Lee zanechala významný odkaz verejnosti v podobe svojich vydaných diel. Jej súkromný odkaz pre tých, ktorých menovala v poslednej vôli, nie je preto verejnou záležitosťou," uviedli právni zástupcovia Carter počas pojednávania.


Nelle Harper Lee sa narodila 28. apríla 1926 v Monroeville v štáte Alabama ako najmladšie zo štyroch detí. Študovala na Huntingdon College a University of Alabama, no štúdium nedokončila. V roku 1949 sa presťahovala do New Yorku, kde pracovala pre aerolínie, pričom písaniu sa venovala iba vo voľnom čase. V roku 1956 si však našla agenta a o štyri roky neskôr vydala román Nezabíjajte vtáčika, na Slovensku známy aj pod názvom Ako zabiť vtáčika. Z toho sa stal okamžite bestseller a klasické dielo modernej americkej literatúry. V roku 1961 zaň Lee získala Pulitzerovu cenu. Knihu preložili do viac ako 40 jazykov a na celom svete sa z nej predalo viac ako 40 miliónov kópií. Román z pohľadu dievčaťa menom Scout rozpráva príbeh o jej otcovi, právnikovi Atticusovi Finchovi. Kniha venujúca sa témam ako rasizmus, zničenie nevinnosti, spoločenské rozdiely, odvaha, súcit či rodová rovnosť sa v roku 1962 dočkala filmového spracovania, ktoré jeho tvorcom prinieslo dva Oscary. Ďalšiu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal Gregory Peck za stvárnenie Atticusa Fincha.


Vlani sa dostalo do predaja pokračovanie tohto románu s názvom Postav hliadku, ktoré pritom Lee napísala ešte pred svojím debutom. Autorka v ňom približuje osud už dospelej hrdinky Scout, ktorá sa vracia do rodného mesta Maycomb a snaží sa pochopiť postoj svojho otca Atticusa k spoločnosti, ako aj vlastné pocity voči miestu, kde vyrastala. Nezabíjajte vtáčika a Postav hliadku boli jediné dva romány, ktoré Lee vydala. Spisovateľku pochovali 20. februára v jej rodnom meste, kde aj skonala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies