Poslednú septembrovú sobotu sa budú upratovať chodníky

NETKY.SK • 14 September 2013, 14:46 • 2 min
Poslednú septembrovú sobotu sa budú upratovať chodníky

POPRAD - Vlani vyzbieralo približne 1800 dobrovoľníkov vyše 640 kilogramov odpadu.

slovakia

left justify in out

Poslednú septembrovú sobotu budú dobrovoľníci upratovať Tatry po letnej turistickej sezóne. V Tatranskom národnom parku sa uskutoční 35. ročník akcie Čisté hory. Okrem Tatier sa budú môcť záujemcovia zapojiť aj do upratovania v Pieninskom národnom parku. Na trinástich nástupných miestach od Oravíc až po Červený Kláštor poskytnú pracovníci Štátnych lesov TANAP-u záujemcom rukavice, igelitové vrecia na zber a informácie, kde môžu vyzbieraný odpad po návrate z túry odovzdať. Podrobné informácie o podujatí Čisté hory získajú záujemcovia aj na jednotlivých ochranných obvodoch Štátnych lesov TANAP-u.

Minulého roku sa do upratovania okolia turistických chodníkov v Tatrách a Pieninách zapojilo približne 1 800 dobrovoľníkov. Tí vyzbierali viac ako 640 kilogramov odpadkov. V plastových vreciach skončili odpadky, ktoré turisti nechávajú na chodníkoch najčastejšie, a to obaly od potravín, plastové fľaše, konzervy a papiere. Na akcii Čisté hory sa už tradične zúčastňujú aj žiaci z viacerých podtatranských škôl. V takomto prípade lesníci v prípade záujmu škôl zabezpečujú aj sprievod s odborným výkladom. Vlani sa do upratovania zapojil aj väčší počet českých turistov.

Počas 34 rokov vyzbieralo takmer 39 000 dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia z územia Tatranského národného parku a Pieninského národného parku viac ako 58 100 kg rôzneho komunálneho a stavebného odpadu. V posledných rokoch prevládajú najmä obaly z potravín. Rekordný bol rok 1980, v ktorom 1 400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7 655 kg odpadkov, informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies