Poslednú poctu kapitánovi Makovníkovi vzdali stovky ľudí

NETKY.SK • 2 Január 2014, 17:25 • 2 min
Poslednú poctu kapitánovi Makovníkovi vzdali stovky ľudí

KOŠICE - Tragicky zahynuvšieho Edmunda Makovníka povýšil minister obrany in memoriam do hodnosti kapitána.

slovakia

left justify in out

Okrem oficiálnych predstaviteľov štátu, armády a smútiacej rodiny sa aj stovky Košičanov prišli dnes rozlúčiť s nadporučíkom Edmundom Makovníkom, príslušníkom 5. pluku špeciálneho určenia, ktorý v piatok 27. decembra tragicky zahynul v Kábule v Afganistane pri bombovom útoku.

Smútočnú omšu za zosnulého vo veľkej obradnej sieni na verejnom cintoríne v Košiciach celebroval ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky František Rábek. Po obradoch prečítali rozkaz ministra o povýšení nadporučíka Edmunda Makovníka in memoriam do hodnosti kapitána a udelení Zlatej pamätnej medaily ministra obrany a Zlatej pamätnej medaily náčelníka generálneho štábu. 

„Ťažko sa mi hľadajú slová, ktorými by sme zmiernili vašu bolesť a smútok. Sme pripravení pomôcť vám znášať zmeny, ktoré vás čakajú po odchode vášho blízkeho,“ povedal minister obrany Martin Glváč a pozostalým vyjadril úprimnú a hlbokú sústrasť v mene svojom, v mene vlády i v mene prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý sa zúčastnil na pohrebe. 

So smútočným prejavom vystúpil aj spolubojovník a osobný priateľ Edmunda Makovníka. „Poznali sme sa desať rokov a za ten čas som sa mohol na teba vždy spoľahnúť, či obrátiť sa s prosbou o pomoc a radu a vždy som našiel pochopenie. Patríš medzi elitu ako vojak i ako človek. Vždy si bol a budeš mojím vzorom. Vzdávam ti hold aj v mene všetkých leteckých navádzačov, pilotov zo Sliača a príslušníkov piateho pluku,“ povedal. 

Po smútočných obradoch rakvu, zahalenú štátnou vlajkou Slovenskej republiky, vyniesli pred obradnú sieň, nad ktorou najprv preletel vojenský vrtuľník. Potom zaznela štátna hymna a na počesť Edmunda Makovníka vypálili salvy. Čestná stráž poskladala vlajku, ktorú spolu s vyznamenaniami odovzdal smútiacej manželke a rodine náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek. 

Ako novinárom uviedol veliteľ 5. pluku Ľubomír Šebo, Edmund Makovník bol špičkový vojenský odborník – navádzač taktického letectva, ktorý sa natrvalo zapísal do pamäte spolubojovníkov. Vojtek novinárom povedal, že napriek tejto tragédii prvého januára odletela do Afganistanu ďalšia veľká skupina našich vojakov. 

Pri výbuchu v afganskom Kábule v piatok 27. decembra zahynuli počas plnenia svojich úloh v operácii ISAF v Afganistane dvaja slovenskí vojaci zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia Patrik Fraštia (39) a Edmund Makovník (34) a jeden americký vojak. Zabil ich výbuch civilného auta, naloženého trhavinou v husto zastavanej časti Kábulu, mimo vojenskej základne spojeneckých síl. Vo vojenskom konvoji bolo viac áut, v prvom aute sedeli obete. Od vzniku armády SR ide o 58. a 59. vojaka, ktorí prišli o život počas výkonu svojej práce. Minister Glváč zdôraznil, že i napriek stratám na ľudských životoch musíme v zahraničných misiách zotrvať, keďže sme stabilným partnerom Severoatlantickej aliancie. Teroristom podľa neho nemôžeme ustúpiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies