Poslední väznení aktéri atentátu na indického expremiéra Gándhího sú na slobode

NETKY.SK • 13 November 2022, 08:46 • 2 min
Poslední väznení aktéri atentátu na indického expremiéra Gándhího sú na slobode

NAIÍ DILIÍ - Z väzenia v Indii v sobotu prepustili posledných šesť osôb odsúdených v kauze atentátu na bývalého indického premiéra Rádžíva Gándhího, ku ktorému došlo v roku 1991 na predvolebnom zhromaždení v juhoindickom štáte Tamilnádu.

slovakia

left justify in out

Ako vo svojej správe uviedla agentúra AFP, k prepusteniu šestice väzňov došlo deň po tom, ako indický Najvyšší súd nariadil ich prepustenie. Ako dôvod pre svoje rozhodnutie súd uviedol ich uspokojivé správanie vo väzení a fakt, že si za mrežami odpykali už viac ako tri desaťročia. Gándhího (46) zabila samovražedná atentátnička na predvolebnom zhromaždení v obci Šra Perumpudur. Šlo o sprisahanie srílanskej ozbrojenej separatistickej skupiny Tigre oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE). Gándhí sa stal najmladším indickým premiérom po tom, čo jeho matku a predchodkyňu Indíru Gándhíovú v roku 1984 zavraždili jej sikhskí bodyguardi. Strana Indický národný kongres (INC) dominovala na politickej scéne celé desaťročia, pričom vdova po Rádžívovi - Sonia - zostáva jej najvplyvnejšou postavou. Syn Gándhíovcov - Ráhul (52) - je momentálne považovaný za hlavného vyzývateľa nacionalistického premiéra Naréndru Módího. Atentát na Rádžíva Gándhího bol vnímaný ako reakcia na jeho krok z roku 1987, keď poslal indické jednotky na Srí Lanku, aby odzbrojili tamilských povstalcov. Strana INC odsúdila rozhodnutie Najvyššieho súdu ako neprijateľné a chybné. AFP pripomenula, že samotný Gándhího syn už dlhšie hovorí, ako on i jeho sestra Prijanka po rokoch smútenia a pocitov hnevu napokon vrahom svojho otca odpustili. AFP dodala, že India má značnú vlastnú tamilskú menšinu a vlády štátu Tamilnádu opakovane žiadali, aby osoby odsúdené za atentát boli prepustené na slobodu. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies