Posledného zo zadržaných aktivistov Greenpeace prepustili z väzby

NETKY.SK • 29 November 2013, 16:10 • 2 min
Posledného zo zadržaných aktivistov Greenpeace prepustili z väzby

PETROHRAD - Posledného z 30 aktivistov ekologickej organizácie Greenpeace, ktorých zadržali na mori počas septembrového protestu proti ťažbe ropy v Arktíde, prepustili dnes z väzby po zložení stanovenej kaucie vo výške dvoch miliónov rubľov (45.200 eur).

slovakia

left justify in out

Austrálčan Colin Russell opustil brány zadržiavacieho centra v Petrohrade na základe štvrtkového rozhodnutia miestneho súdu o udelení kaucie.  Rusell, pochádzajúci z austrálskej Tasmánie, strávil vo väzbe v Rusku celkovo 72 dní, viac než ostatní zadržaní aktivisti. Na lodi Arctic Sunrise pôsobil ako radista.

Podobne ako ďalších 25 cudzincov obvinených v tej istej kauze nemôže opustiť Petrohrad a v prípade predvolania sa musí dostaviť na výsluch.

Dvadsaťosem aktivistov a dvoch novinárov zadržiavali ruské úrady od 18. septembra, pričom postupne všetkých prepustili na kauciu. Najprv voči nim vzniesli obvinenie z pirátstva, ale neskôr ho zmenili na výtržníctvo, za ktoré hrozí trest maximálne sedem rokov väzenia.

Posádku Arctic Sunrise zadržali po tom, ako sa niektorí z aktivistov pokúsili dostať na vrtnú ropnú vežu Prirazlomnaja, patriacu koncernu Gazprom. Greenpeace obvinenia z výtržníctva odmieta s argumentom, že septembrový protest prebehol bez použitia násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies