Posledného známeho pacienta s ebolou prepustili z nemocnice

NETKY.SK • 29 November 2015, 09:48 • 2 min
Posledného známeho pacienta s ebolou prepustili z nemocnice

DAKAR - Len mesačné bábätko, ktoré bolo posledným známym prípadom nákazy ebolou v západoafrickom štáte Guinea, prepustili v sobotu z nemocnice.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa tamojších zdravotníkov.

 

"Je to pre nás veľmi šťastný deň. To, že sme sa Nubie mohli dotýkať bez rukavíc, bolo pre nás a pre Nubiinu rodinu dojímavé," uviedol Laurence Sailly, šéf tímu lekárov, ktorí pôsobia v Guinei pod hlavičkou organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

 

Guinei ako poslednej krajine bojujúcej s vírusom eboly začalo plynúť 42-dňové monitorovacie obdobie. Za predpokladu, že sa dovtedy v krajine neobjaví nijaký nový prípad nákazy, ju bude môcť Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásiť za krajinu bez výskytu eboly.

 

Malá Nubia je podľa všetkého prvým novorodencom, ktorý nákazu prežil po tom, čo sa narodil nakazenej matke. Matka samotná po pôrode zomrela. Vyšetrenia Nubie na tzv. hemoragické horúčky, medzi ktoré patrí aj vírusové ochorenie Ebola, boli negatívne ešte pred niekoľkými dňami. Zdravotníci si ju však v nemocnici ešte nechali na pozorovanie.

 

Sailly sa domnieva, že Nubia prežila vďaka experimentálnym liekom a nepretržitej starostlivosti tímu 20 zdravotníkov. "Ona (Nubia) je symbolom toho, čo v tejto fáze epidémie dokážeme," vyhlásil Sailly.

Od vypuknutia epidémie eboly koncom roku 2013 sa podľa oficiálnych štatistík v západnej Afrike nakazilo ebolou vyše 28.400 osôb a takmer 11.300 jej podľahlo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona