Posledné tri roky boli najteplejšími v histórii meraní

NETKY.SK • 19 Január 2018, 06:47 • 2 min
Posledné tri roky boli najteplejšími v histórii meraní

ŽENEVA - Vlaňajšok patrí spolu s rokmi 2015 a 2016 k trom najteplejším rokom v histórii meteorologických meraní, ktoré sa začali v druhej polovici 19. storočia.

slovakia

left justify in out

Priemerná teplota v minulom roku - tak ako v roku 2015 - bola o 1,1 stupňa Celzia vyššia ako v predindustriálnom období, čo je "jasný znak dlhodobo pokračujúcej klimatickej zmeny" spôsobenej skleníkovými plynmi, uviedla Svetová meteorologická organizácia WMO v správe.

 

Na prvom mieste zostáva rok 2016, ktorý bol o 1,2 stupňa teplejší v porovnaní s predindustriálnou érou. WMO konštatovala, že až 17 z 18 najteplejších rokov bolo zaznamenaných v 21. storočí.

 

Podľa meteorológov bolo v arktickej oblasti za posledné tri roky mimoriadne teplo, čo bude mať dlhotrvajúce následky na hladiny morí a oceánov a na počasie na celom svete.

 

V roku 2017 hurikány v Spojených štátoch spôsobili najhoršie škody, aké kedy v tejto krajine zaznamenali. V iných krajinách sa vplyvom cyklónov, povodní a sucha spomalil hospodársky rozvoj alebo sa dokonca zmenil.

 

Podobné zistenia zverejnila vo štvrtok vo Washingtone aj americká vesmírna agentúra NASA, podľa ktorej bol rok 2017 na základe priemernej globálnej teploty druhým najteplejším v histórii meraní.

 

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) zas uviedol, že vlaňajší rok bol tretí najteplejší od začiatku meraní.

Experti zdôvodnili "malé rozdiely" v spomínaných zisteniach rôznymi analytickými metódami, ktoré používajú tieto dve americké agentúry.

 

Podľa NASA sa Zem "otepľuje pozoruhodne jednotne" a trend rýchleho otepľovania, ktorého sme svedkami za uplynulých 40 rokov, bude pokračovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona