Posledné desaťročie bolo najteplejším doteraz zaznamenaným

NETKY.SK • 30 November 2011, 05:54 • 2 min
Posledné desaťročie bolo najteplejším doteraz zaznamenaným

Posledné desaťročie bolo najteplejším doteraz zaznamenaným

slovakia

left justify in out

img

Obdobie rokov 2002 až 2011 bolo najteplejším doteraz zaznamenaným desaťročím, informovala dnes Svetová meteorologická organizácia (WMO) sídliaca v Ženeve.

Tento rok bude pravdepodobne desiatym najteplejším zaznamenaným rokom. Došlo totiž k jednej z najväčších odchýlok v systéme morského prúdenia - El Niňo. To sa prejavilo po celej zemeguli.

El Niňo vzniká, ak je stredná a východná časť Tichého oceánu nezvyčajne chladná. Práve tento jav dávajú odborníci do súvislosti s nedávnymi povodňami v Thajsku, ako aj so suchom vo východnej Afrike a na juhu Spojených štátov.

V Rusku sa teploty dostali najvyššie nad dlhodobý priemer, prekročili štyri stupne nad normál. Naopak, v Austrálii meteorológovia zaznamenali nezvyčajne nízke teploty, uviedla WMO.

Správu WMO zverejnili práve v čase, keď sa na klimatickom summite OSN v juhoafrickom Durbane zástupcovia 190 krajín sveta snažia o celosvetovú dohodu o znižovaní emisií oxidu uhličitého.

Oxid uhličitý je považovaný za jednu z príčin globálneho otepľovania a pribúdajúcich extrémov počasia. Platnosť Kjótskeho protokolu, ktorý rieši približne 25 percent svetových emisií, vyprší v decembri 2012.

Vedci predpokladajú katastrofálne následky pre ľudstvo, ak sa teploty v najbližšom storočí zvýšia viac ako o dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnou úrovňou.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies