Posledná zásielka s obohateným uránom sa z Ukrajiny vrátila do Ruska

NETKY.SK • 26 Marec 2012, 11:49 • 2 min
Posledná zásielka s obohateným uránom sa z Ukrajiny vrátila do Ruska

Posledná zásielka s obohateným uránom sa z Ukrajiny vrátila do Ruska - Politika Zásielka štyroch nákladných vozňov s obohateným uránom, v množstve, ktoré by podľa amerických odborníkov stačilo na výrobu jadrovej zbrane, opustila v sobotu večer železničné

slovakia

left justify in out

img

Zásielka štyroch nákladných vozňov s obohateným uránom, v množstve, ktoré by podľa amerických odborníkov stačilo na výrobu jadrovej zbrane, opustila v sobotu večer železničné depo v Kyjeve, aby sa presunula do Ruska. Ide o posledný transport v rámci dvojročného programu, ktorý sa uskutočňuje na základe dohody Spojených štátov a Ruska.
      Celkovo sa v záverečnej zásielke preváža 19 kilogramov spotrebovaného vysoko obohateného uránu. Ukončenie programu je načasované na začiatok dvojdňového summitu o jadrovej bezpečnosti, ktorý sa dnes začína v juhokórejskom Soule za účasti predstaviteľov 50 krajín vrátane prezidentov USA a Ukrajiny, Baracka Obamu a Viktora Janukovyča.
      Hlavnou témou summitu sú opatrenia na ochranu jadrového materiálu a zariadení, ako aj zabránenie nezákonného obchodovania s uránom.
      Z Ukrajiny previezli od mája 2010 do krajiny pôvodu, Ruska, už dovedna 200 kilogramov jadrového materiálu, ktorý by sa dal použiť na výrobu jadrovej zbrane. Spracovávajú ho v závode na spracovanie jadrového paliva Majak pri meste Oziorsk v Čeľabinskej oblasti Ruskej federácie.
      Podobný materiál ešte stále zostáva v Českej republike, Maďarsku a vo Vietname. K jeho likvidácii by malo podľa medzinárodného programu dôjsť v nasledujúcich štyroch rokoch, upozornila agentúra Reuters.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies