Posledná schôdza pred prázdninami sa skončila, poslancov čakajú dovolenky

NETKY.SK • 13 Júl 2011, 18:06 • 2 min
Posledná schôdza pred prázdninami sa skončila, poslancov čakajú dovolenky

Posledná schôdza pred prázdninami sa skončila, poslancov čakajú dovolenky

slovakia

left justify in out

img

Posledná schôdza Národnej rady SR pred letnými prázdninami sa skončila. Poslanci sa tak môžu vybrať na dovolenky, pre ktoré program predlžujúcej sa 20. schôdze výrazne zredukovali.
      Pôvodne bolo rokovanie naplánované na dva týždne a skončiť sa malo minulý piatok (8.7.). Niektorí členovia snemovne si tak na tento týždeň zakúpili dovolenky. Diskusie o jednotlivých bodoch však trvali dlhšie a rokovanie sa naťahovalo.
      Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) pôvodne avizovala, že poslanci rokovať budú a dajú parlamentu prednosť pred dovolenkami. Realita bola napokon taká, že plénum napriek protestom opozície preložilo všetky zostávajúce poslanecké návrhy zákonov na septembrové zasadnutie. Išlo napríklad o zrušenie poslaneckej imunity či o zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara. Tento týždeň sa tak až na jednu výnimku venovali výlučne vládnym návrhom.
      Svoj nesúhlas so zmenami v programe pre dovolenky dnes demonštroval aj nezaradený poslanec Igor Matovič. Ten v rozprave k návrhu novely Trestného poriadku desiatky minút čítal dôvodovú a spoločnú správe k tejto právnej norme. Nespokojnému plénu to vysvetľoval tým, že si nemali kupovať dovolenky a mali normálne pracovať v parlamente.
      Predseda NR SR Richard Sulík (SaS) na záver poďakoval všetkým kolegom z koalície aj opozície za prvý rok vo vláde. "Prajem všetkým pekné prázdniny. Bolo to asi najzaujímavejších 12 mesiacov v živote. Verím, že tie zvyšné tri roky nejako spolu zvládneme. Neutopte sa, keď stretnete žraloka, nenastrkujte žiadnu končatinu, lebo on po tom chňapne," odkázal.
      Dnešný posledný rokovací deň ukončili hlasovaním o novelizácii Trestného poriadku. Právna norma má zrýchliť trestné konania a eliminovať možnosti obštrukčného správania zo strany obvinených. Napríklad lekár, ktorý vystavuje obžalovanému či svedkovi PN-ku, bude musieť vedieť, že sa vyjadruje k jeho spôsobilosti dostaviť sa na súdne konanie. Doteraz sa vyjadroval len k jeho práceneschopnosti, čo automaticky nemusí znamenať, že dotyčný nemôže prísť na súd.
      Dnes sa rozhodlo aj o novom znení Zákonníka práce. Novela prináša od septembra tohto roka zmeny takmer vo všetkých sférach pracovného života - v skúšobnej, výpovednej dobe, iné pravidlá dovoleniek. Zavádza tiež úplne nový inštitút konkurenčnej doložky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies