Posledná rozlúčka so Štefanom Vraštiakom bude v bratislavskom krematóriu v pondelok

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 07:44 • 2 min
Posledná rozlúčka so Štefanom Vraštiakom bude v bratislavskom krematóriu v pondelok

BRATISLAVA - Posledná rozlúčka s filmovým publicistom, historikom a niekdajším riaditeľom Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Štefanom Vraštiakom bude v pondelok (11.4.) o 15.30 h v bratislavskom krematóriu. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

slovakia

left justify in out

Vraštiak zomrel v pondelok (4.4.) vo veku nedožitých 74 rokov. Narodil sa 23. apríla 1942 v obci Žaškov v okrese Dolný Kubín. Vyštudoval filmovú vedu na pražskej FAMU, ktorú absolvoval v roku 1967. V SFÚ pôsobil nepretržite od roku 1969 do polovice roku 2004. Aj v dôchodkovom veku sa v SFÚ venoval vybraným činnostiam a svoj pracovný pomer v ústave definitívne ukončil v polovici roka 2011.

 

Vraštiak bol jedným zo spoluzakladateľov festivalov Etnofilm Čadca, Art Film Trenčianske Teplice, Gay Film Festival Tajov, spolupracoval tiež s MFF Karlove Vary a Festivalom českých a slovenských filmov. Má zásluhu na objavení originálneho filmu Jánošík (1921) režiséra Jaroslava Siakeľa, ktorý ležal vyše polstoročie v garáži producenta Jána Závodného v Chicagu.

 

Vraštiak stál tiež pri objave filmov, ktoré nakrútila Matica slovenská v Juhoslávii v rokoch 1938-1942, alebo dokumentov k slovenským filmom Hanka sa vydáva a Strídža spod Hája.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies