Posledná rozlúčka s Pliseckou bude v Nemecku: Jej popol rozptýlia nad Ruskom

NETKY.SK • 4 Máj 2015, 10:17 • 2 min
Posledná rozlúčka s Pliseckou bude v Nemecku: Jej popol rozptýlia nad Ruskom

MOSKVA - Posledná rozlúčka so zosnulou ruskou primabalerínou Majou Pliseckou sa uskutoční v Nemecku v úzkom kruhu rodiny a priateľov, ale po kremácii bude popol v súlade s jej želaním rozptýlený nad Ruskom. Podľa agentúry TASS o tom dnes informoval generálny riaditeľ moskovského Veľkého divadla Vladimir Urin.

slovakia

left justify in out

Urin spresnil, že s obsahom poslednej vôle legendárnej primabaleríny, ktorá obsahuje aj ustanovenia ohľadom pohrebu, ho oboznámil jej manžel, hudobný skladateľ Rodion Ščedrin. Maja Plisecká, jedna z najväčších baletiek 20. storočia, zomrela 2. mája v Berlíne na infarkt. Narodila sa 20. novembra 1925 v židovskej rodine v Moskve. Vo veku 18 rokov sa stala členkou baletu Veľkého divadla, kde sa čoskoro stala hlavnou sólistkou a neskôr ju sovietska vláda vyhlásila za primabalerínu.

V roku 1947 stvárnila Plisecká v Labuťom jazere Odíliu-Odettu, ktorá sa stala jednou z jej najuznávanejších postáv. Ďalšou jej legendárnou postavou bola napríklad Aurora v Čajkovského Spiacej krásavici.

 

Počas svojej kariéry získala množstvo významných ocenení vrátane francúzskeho Radu Čestnej légie. Svoju umeleckú kariéru ukončila v roku 1992, potom pracovala ako riaditeľka baletu, jeho učiteľka a choreografka, a sprevádzala manžela na jeho turné.

 

Milovníci jej umenia a umelci Veľkého divadla si uctili jej pamiatku pred nedeľňajším predstavením minútou ticha. Veľké divadlo na november pripravuje predstavenie, ktorým vzdá hold jej výnimočnému talentu, ako aj program podujatí venovaných tejto primabaleríne.

 

Ruskí politici - medzi nimi aj prezident Vladimir Putin - kultúrna obec a cirkevní hodnostári vyjadrili sústrasť príbuzným, priateľom a obdivovateľom Pliseckej. Michail Baryšnikov, ďalšia významná osobnosť ruského baletu, označil Maju Pliseckú za "jednu z najnádhernejších a najgracióznejším balerín našich čias".

 

Primabalerína Marijinského divadla v Petrohrade Diana Višňovová uviedla, že s "Pliseckou sa skončila epocha veľkého baletu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies