Posledná rozlúčka s Petrom Mankoveckým bude v piatok

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 16:27 • 2 min
Posledná rozlúčka s Petrom Mankoveckým bude v piatok

BRATISLAVA - Posledná rozlúčka so slovenským hercom, režisérom, pedagógom a hudobným skladateľom Petrom Mankoveckým, ktorý spáchal minulý týždeň vo štvrtok samovraždu, sa uskutoční v piatok 10. mája o 11:00 v Sále činohry v novej budove Slovenského národného divadla (SND). Mankovecký sa dožil 45 rokov.

slovakia

left justify in out

Peter Mankovecký sa narodil 16. februára 1968 v Zlatých Moravciach a po absolvovaní štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení získal v roku 1992 angažmán v divadle SNP v Martine, kde pôsobil tri sezóny a hrou Slawomira Mrožka Dom na hranici absolvoval aj svoj režisérsky debut. V rokoch 1995 až 2002 pôsobil ako pedagóg na Divadelnej fakulte VŠMU, kde boli jeho žiakmi napríklad aj Lukáš Latinák alebo Juraj Kemka. S nimi naštudoval úspešnú inscenáciu Na koho to slovo padne, ktorá získala viacero ocenení ako napríklad Doska za Objav sezóny alebo Hlavná cena na divadelnom festivale Zlomvaz v Prahe. Na Katedru herectva na Divadelnej fakulte VŠMU sa vrátil potom v roku 2010, pričom o rok neskôr sa stal jej vedúcim.

V Činohre SND pôsobil už od začiatkov svojej hereckej kariéry. Už ako študent sa objavil ako Romeo v inscenácii Romeo a Júlia, neskôr účinkoval aj v ďalšej hre Williama Shakespeara Skrotenie zlej ženy. Skomponoval hudbu k päťdesiatim trom inscenáciám Činohry SND ako napríklad Sen noci svätojánskej, Búrka, Sofokles Král Oidipus, Veľké šťastie, Arabská noc, Hamlet (2007), Skrotenie zlej ženy, Dom v stráni, Stratení v Oklahome, Kvarteto, Pamäť vody, Aj kone sa strieľajú alebo Bratia Jurgovci. Celkovo napísal hudbu k vyše osemdesiatim inscenáciám pre rôzne slovenské aj zahraničné divadlá.

Informácie agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla Izabela Pažítková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies