Posledná rozlúčka s Petrom Hapkom bude 4. decembra

NETKY.SK • 28 November 2014, 17:02 • 2 min
Posledná rozlúčka s Petrom Hapkom bude 4. decembra

BRATISLAVA - Posledná rozlúčka s českým skladateľom, spevákom a dirigentom Petrom Hapkom, ktorý skonal v utorok 25. novembra vo veku 70 rokov, sa uskutoční vo štvrtok 4. decembra na vyšehradskom cintoríne v Prahe, pričom na ňu bude mať prístup aj verejnosť.

slovakia

left justify in out

Skladateľa následne pochovajú v obci Okoř neďaleko Prahy, pričom na pohrebe sa zúčastnia iba rodinní príslušníci. Tí od zástupcov iDNES.cz dostanú kondolenčnú knihu s odkazmi od viac než 800 čitateľov tohto portálu.

 

Petr Hapka sa narodil 13. mája 1944 v Prahe ako syn opernej speváčky a maliara. Vyštudoval pražské konzervatórium. Známy je spoluprácou s textárom Petrom Radom, s ktorým pre Hanu Hegerovú zložili skladby Kázání v kapli Betlémské alebo Obraz Doriana Graye. Dlhé roky spolupracoval aj s Michalom Horáčkom. Medzi ich najznámejšie piesne patria napríklad Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Individualita či Bude mi lehká zem. Mnohé zo svojich skladieb naspieval ako duety, okrem Hany Hegerovej napríklad aj s Michaelom Kocábom, Luciou Bílou, Richardom Müllerom, Janou Kirschner alebo Szidi Tobias. Je aj autorom hudby k filmom ako Holky z porcelánu (1974), Páni kluci (1975), Panna a netvor (1978), Krakonoš a lyžníci (1980), Tisícročná včela (1983) či Perinbaba (1985). Bol dva razy ženatý a je otcom siedmich detí, ktoré mal s piatimi rôznymi partnerkami. Uznávaný hudobník posledný raz vydýchol doma v Okoři, kde sa oňho starala dcéra Petra. Hapka vlani v marci podstúpil operáciu bedrového kĺbu a neskôr mu diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona