Posledná rozlúčka s Milanom Karabínom bude v utorok

NETKY.SK • 7 September 2015, 11:51 • 2 min
Posledná rozlúčka s Milanom Karabínom bude v utorok

BRATISLAVA – Posledná rozlúčka s bývalým predsedom Najvyššieho súdu SR Milanom Karabínom bude v utorok o 11:30 v obradnej sieni cintorína Vrakuňa v Bratislave (pôvodne cintorín Ružinov). Uvádza sa to na stránke Najvyššieho súdu SR.

slovakia

left justify in out

Sudca Milan Karabín nečakane zomrel 31. augusta na dovolenke v Turecku. Dostal infarkt počas plávania v mori a utopil sa. Karabín by sa dožil 21. septembra 66 rokov. Ku koncu roka plánoval odísť do dôchodku.


Karabín ako sudca naposledy pracoval v trestnoprávnom senáte s Jurajom Klimentom a Petrom Szabom. Od začiatku septembra je v tomto senáte zaradený aj Štefan Harabin, s ktorým mal Karabín spory a Harabin na neho podal aj návrh na disciplinárne stíhanie.


Milan Karabín bol človek, ktorého príklad je hodný nasledovania. V smútočnom vyhlásení k jeho náhlemu úmrtiu to uviedli sudcovia zo združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ). "Vo verejnosti bol známy najmä ako bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a dlhoročný odborník na trestné právo. Pre nás bol najmä blízky, priamy a čestný človek. Bol zakladateľom združenia Sudcovia 'Za otvorenú justíciu' a celý život zasvätil súdnictvu,“ konštatujú jeho kolegovia. O čistotu a dôveryhodnosť súdnictva sa Karabín podľa ZOJ snažil ako sudca svojou prácou, aj ako vysoký súdny funkcionár presadzovaním etických princípov. "Otvorene kritizoval pomery v súdnictve aj v čase, keď to ohrozovalo jeho sudcovskú kariéru. Spolu sme prežívali chvíle, ktoré bytostne pociťoval ako nespravodlivé prenasledovanie reformných sudcov a ktoré nás spojili do snahy o zmenu slovenskej justície," pripomína ZOJ.


K úmrtiu Karabína sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska, podľa ktorého bol Karabín „vzorom čestného sudcu, predstaviteľom slušného, poctivého súdnictva, o ktoré sa na Slovensku tak veľmi snažíme". Šéfka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová uviedla, že Najvyšší súd SR a tiež celá slovenská justícia stráca odchodom Milana Karabína „vynikajúceho a skúseného odborníka, čestného a dobrého človeka“.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies