Posledná rozlúčka s Ľubomírom Gregorom bude vo štvrtok v Divadle Astorka Korzo

NETKY.SK • 23 November 2016, 07:55 • 2 min
Posledná rozlúčka s Ľubomírom Gregorom bude vo štvrtok v Divadle Astorka Korzo

BRATISLAVA - Posledná rozlúčka s prvým riaditeľom a hereckým kolegom Divadla Astorka Korzo '90 Ľubomírom Gregorom sa uskutoční vo štvrtok 24. novembra o 12.30 h v Divadle Astorka Korzo '90 na Námestí SNP v Bratislave. Informovalo o tom vedenie divadla.

slovakia

left justify in out

Slovenský herec Ľubo Gregor zomrel vo štvrtok 17. novembra v Bratislave vo veku 73 rokov. Ešte v septembri ho hospitalizovali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. Dôvodom bol masívny infarkt a pridružená vážna cievna mozgová príhoda. V nemocnici sa podrobil operácii srdca.

 

Ľubomír Gregor sa narodil 19. júla 1943 v Žiline. V roku 1964 absolvoval štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. V rokoch 1964-65 bol členom Divadla Petra Jilemnického v Žiline. Roky 1967 až 1968 strávil v Krajovom divadle Nitra. V rokoch 1968 až 1971 bol v jadre Činoherného súboru Divadelného štúdia v Bratislave, ktorý pôsobil v miniatúrnych priestoroch v Divadle na Korze. Tento súbor s vyhraneným divadelným jazykom a generačnou jednoliatosťou bol v tom období výnimočným telesom s dôrazom na priamy občiansky a spoločenský apel do hľadiska. Po zrušení Divadla na Korze sa Gregor v roku 1972 stal členom Poetického súboru Novej scény v Bratislave.

 

Vytvoril prevažne kľúčové postavy v komediálnom i vážnom repertoári. Ťažiskom jeho tvorby bolo divadlo. Stvárnil Ževakina v Ženbe (1969), Vosmibratova v Lese (1971), Baróna di Ripafratta v Mirandolíne (1973), Tampaga v Divadle zázrakov (1974), Galy Gaya v hre Muž ako muž (1975) a Jeana v Slečne Júlii (1976). Ďalšie postavy zobrazil v dielach Tanec nad plačom, Kontesa a pechotný dôstojník, Pomocník, Šľachtické hniezdo, Muž, ktorý nikdy neklamal, Jánošík podľa Vivaldiho, Búrka a ďalších. Na javisku Novej scény stvárnil postavu V. I. Lenina v diele Kremeľský orloj a v SND Veliteľa v Pokuse o lietanie.

 

Film mu dal málo príležitostí uplatniť svoje ironické, ku komike inklinujúce herectvo. Hral vo filmoch Cnostný Metod (1979), Lev Tolstoj (1984), O sláve a tráve (1984), Akcia Edelstein (1986).

 

V rokoch 1991-1995 bol hercom a riaditeľom Divadla Astorka Korzo '90. V roku 1995 sa stal riaditeľom Centra umeleckej tvorby v Markíze. Počas pôsobenia v tomto médiu pripravoval a moderoval reláciu Erotický salón GLP, účinkoval v seriáli Silvánovci, Veľké srdce či Pevnosť Boyard. Svoj hlas dal viacerým postavám v zahraničných filmoch. Za dabing Luisa de Funesa vo filme Aventures de Rabbi Jacob dostal v roku 1997 ocenenie Zlatá slučka. Je autorom kníh Za kulisou Markízy a Astorka - divadlo, ktoré nikto nechcel. V časopise TELE plus uverejňoval seriál Holografy Ľuba Gregora alebo spomienky zachytené vlastnou rukou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies