Posledná rozlúčka s Jozefom Bednárikom bude 30. augusta v SND

NETKY.SK • 23 August 2013, 18:35 • 2 min
Posledná rozlúčka s Jozefom Bednárikom bude 30. augusta v SND

BRATISLAVA - Posledná rozlúčka so slovenským režisérom Jozefom Bednárikom, ktorý zomrel vo štvrtok 22. augusta vo veku 65 rokov, bude v piatok 30. augusta o 10.30 h v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa SND Izabela Pažitková.

slovakia

left justify in out

Jozef Bednárik bol hospitalizovaný od pondelka (19.8.). Jeho stav bol od začiatku veľmi vážny. Ležal na ARO v umelom spánku. Dôvodom úmrtia bolo vážne metabolické a kardiálne zlyhanie.

Režisér Jozef Bednárik sa narodil 17. septembra 1947 v Zelenči. Absolvoval strednú umelecko-priemyslovú školu potom vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Po desaťročnom hereckom pôsobení svoje schopnosti venoval už len réžii, najprv ako režisér Divadla Z v Zelenči, ktoré priviedol na vrchol ochotníckej slávy a ktoré zožínalo úspech všade, kde účinkovalo. Neskôr režíroval v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Tam inscenoval okolo 40 titulov, z ktorých výrazný ohlas zaznamenal Shakespearov Titus Andronicus, Dom Bernardy Alby Federica Garcíu Lorcu, alebo Jarné prebudenie Franka Wedekinda. Popritom Jozef Bednárik hosťoval na festivaloch v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku, Bulharsku, Monaku, Japonsku, vo Veľkej Británii, v Izraeli a v mnohých ďalších krajinách.

V roku 1990 prišiel do Bratislavy, kde sa po hosťovaní stal režisérom na Novej scéne, ktorá uviedla za jeho pôsobenia štvoricu muzikálových titulov (Evanjelium o Márii, Grand-hotel, Pokrvní bratia a Jozef a jeho zázračný farebný plášť). V roku 1996 Jozef Bednárik režíroval v pražskej štátnej opere Rossiniho operu Turek v Taliansku a v roku 1997 svojho prvého Verdiho – Dona Carlosa - v bratislavskej opere. Návštevníci pražského Národného divadla poznajú jeho inscenáciu opery Romeo a Júlia, ktorú na Festivale hudobného divadla ocenili ako najzaujímavejšiu opernú inscenáciu a nominovali na Cenu Alfréda Radoka.

Mimoriadnemu diváckemu záujmu sa tešili všetky opery, ktoré Bednárik režíroval v Opere SND, napríklad Carmen, Turandot, Don Carlos, Dcéra pluku a iné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies