Posledná rotácia vojakov odchádza do Afganistanu

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 14:12 • 2 min
Posledná rotácia vojakov odchádza do Afganistanu

NITRA - Tristo vojakov odchádzajúcich do Afganistanu sa dnes v Nitre rozlúčilo s príbuznými. V dvanásťročnej misii NATO by toto mal byť 22. a teda posledný šesťmesačný pobyt vojakov Ozbrojených síl SR (OS SR) v rámci operácie ISAF v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Do priestorov 12. mechanizovaného práporu v Krškanoch sa s nimi prišli rozlúčiť rodina a známi. „Naši vojaci získali v Afganistane výborné bojové skúsenosti v medzinárodnom prostredí, ktoré použijeme pri výcviku vojakov u nás a sú naozaj veľmi cenné, aj keď, bohužiaľ, ich cenu sme zaplatili aj životom,“ povedal po slávnostnom nástupe náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim. Informoval, že doteraz bolo v operácii ISAF v Afganistane 3 299 vojakov, z toho 16 žien.

 

Veliteľ Pozemných síl OS SR Ondřej Novosad upozornil, že slovenskí vojaci si v zahraničných misiách získali dobré meno. „Pripravovaní boli hlavne na to, aby neboli ľahko čitateľní, lebo opakovanie činností v rovnakom čase a na rovnakom mieste je prvým predpokladom byť zraniteľný, s výbornými výsledkami plnili predovšetkým bojové úlohy pri ochrane leteckej základne Kandahár, ale robia napríklad aj poradenstvo pre novovznikajúcu afganskú armádu,“ dodal Novosad. Pripomenul, že počas dvanástich rokov prišli v Afganistane o život traja vojaci a viacerí sa zo zranení stále liečia. Celkovo prišlo o život od roku 1993 v rôznych zahraničných misiách 57 profesionálnych vojakov OS SR, či už v bývalej Juhoslávii v misii UNPROFOR, v misii UNTAES v Afrike, v Macedónsku a v Iraku. Medzi nimi bolo aj 42 profesionálnych vojakov, ktorí zahynuli po páde lietadla počas návratu z misie KFOR z Kosova. 

 

„Je to môj tretí pobyt a išiel som dobrovoľne predovšetkým pre skúsenosti a zlepšenie komunikácie v anglickom jazyku,“ povedal 33-ročný nadporučík Roman Ďuriak. Jeho priateľka Dominika však až taká nadšená nebola. „Vždy to bolo náročné čakanie, ale teraz je to o to ťažšie, že máme štvormesačného syna, tak sa aj trochu bojím, čo bude, ale podporujem ho v tom a budem pri ňom vždy stáť,“ povedala. 

 

Kým misia v Afganistane je poslednou, naši vojaci budú naďalej pôsobiť v mierových misiách v Bosne a Hercegovine, na Cypre a Slovensko má niekoľkých pozorovateľov aj v Afrike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona