Poslankyne OĽaNO navrhujú vyšší daňový bonus aj materskú

NETKY.SK • 13 September 2016, 11:17 • 2 min
Poslankyne OĽaNO navrhujú vyšší daňový bonus aj materskú

BRATISLAVA - Skupina poslankýň za OĽaNO navrhuje zvýšiť mesačný daňový bonus na dieťa zo súčasnej sumy 21,41 eura na 38,64 eura.

slovakia

left justify in out

Poslankyňa za OĽaNO Erika Jurinová pritom na utorkovej tlačovej besede hovorila o zdvojnásobení daňového bonusu, keďže podľa aktuálneho znenia zákona o dani z príjmov je daňový bonus vo výške 19,32 eura. "Daňový bonus je dnes 19,32 eura a naším záujmom je zvýšiť daňový bonus na dvojnásobok, na okolo 38 eur," povedala bývalá podpredsedníčka parlamentu. Opozičná poslankyňa však nezohľadnila to, že zákon o dani z príjmov hovorí aj o valorizácii sumy daňového bonusu podľa vývoja životného minima, a preto daňový bonus v skutočnosti aktuálne dosahuje 21,41 eura. "Verím, že toto je jedno z množstva opatrení, ktoré pomôže mladej rodine," povedala Jurinová.


Ďalším z návrhov na podporu mladých rodín, ktoré predložili poslankyne za OĽaNO do parlamentu, je návrh novely zákona o sociálnom poistení. Podľa tohto návrhu by sa suma materskej dávky od začiatku budúceho roka zvýšila zo súčasných 70 % na 100 % vymeriavacieho základu. Materská dávka by tak bola na úrovni hrubej mzdy zamestnankyne, resp. na úrovni mesačného vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. Ak zamestnankyňa mala vlani hrubý príjem na úrovni priemernej mzdy v sume 883 eur, tak v čistom zarábala necelých 680 eur. Jej materská dávka by však pri 30-dňovom mesiaci dosahovala 871 eur a pri 31-dňovom mesiaci 900 eur. Opoziční poslanci pritom navrhujú aj predĺžiť nárok na materskú dávku, a to z 34 týždňov na 52 týždňov, teda na jeden rok.


Pätica poslankýň za OĽaNO predložila do parlamentu aj ďalší návrh novely zákona o sociálnom poistení. Novelou zákona chcú od začiatku budúceho roka umožniť poistencom štátu dobrovoľne sa nemocensky pripoistiť bez nutnosti duplicitného dobrovoľného dôchodkového poistenia. Zároveň by poistenci štátu dostali možnosť dobrovoľne sa poistiť v nezamestnanosti, bez toho, aby boli súčasne dobrovoľne nemocensky poistené a dobrovoľne dôchodkovo poistené.


Týkalo by sa to osôb vykonávajúcich osobnú starostlivosť o dieťa do šiestich rokov veku, starostlivosť o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a osobnú asistenciu dospelej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím. Túto skupinu osôb vnímajú poslankyne za OĽaNO Silvia Shazad, Erika Jurinová, Soňa Gaborčáková, Anna Verešová a Veronika Remišová z dlhodobého hľadiska sociálneho poistenia za znevýhodnenú. Ak si chcú poistenci štátu priplatiť nemocenské poistenie alebo poistenie v nezamestnanosti, v súčasnosti nemajú inú možnosť ako zaplatiť celý balík dobrovoľného poistenia.


Štvrtým návrhom poslankýň za OĽaNO je novelizácia ustanovení zákona o rodine, ktoré upravujú výšku vyživovacej povinnosti. Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery by mal plniť vyživovaciu povinnosť voči svojmu dieťaťu minimálne vo výške 50 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa, čo predstavuje 45,21 eura mesačne. V súčasnosti minimálna vyživovacia povinnosť voči dieťaťu predstavuje 30 % zo sumy životného minima, teda 27,13 eura.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies