Poslankyne kritizujú zvýšenie dane z nehnuteľnosti v Bratislave

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 17:29 • 2 min
Poslankyne kritizujú zvýšenie dane z nehnuteľnosti v Bratislave

BRATISLAVA – Zvyšovanie dane z nehnuteľnosti v Bratislave je na mieste, treba však vedieť, čo za to občan dostane. Na dnešnom brífingu pred zasadnutím bratislavského mestského zastupiteľstva to povedala poslankyňa mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Zuzana Rattajová.

slovakia

left justify in out

Zastupiteľstvo malo o dani z nehnuteľnosti rokovať dnes, bod však preložili na štvrtkové zasadnutie mestského zastupiteľstva. „Hovoriť všeobecne, že sa upravia cesty či zeleň, je pre občana veľmi málo,“ pokračuje Rattajová.


Ako ďalej pred novinármi pripomenula, parlament prijal zákon o rozvoji, ktorý dáva obciam možnosť spoplatniť developerov poplatkom. Podľa nej to pre Bratislavu znamená približne 10-miliónov eur ročne, za každý meter štvorcový novovybudovanej alebo zrekonštruovanej stavby môže mesto získať od 10 do 35 eur. „Pýtam sa, prečo neriešime developerský poplatok, aby sme priniesli peniaze do mestskej kasy a prečo opätovne siahame do vreciek obyčajným ľuďom?“ spýtala sa poslankyňa.


Zvyšovanie dani spolu s Rattajovou kritizuje aj poslankyňa mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Martina Uličná. „Bratislavu by mali v prvom rade dofinancovať zo štátnych prostriedkov, ešte si pamätáme ako nám primátor sľuboval pred voľbami, že vybaví pre hlavné mesto samostatnú kapitolu v štátnom rozpočte. Doteraz sa z tohto nič neudialo,“ podotkla s tým, že celý primátorov návrh považuje za zlý vtip.


Hlavné mesto Bratislava nebude zvyšovať daň z nehnuteľnosti o dvojnásobok, ako to vlani pôvodne navrhovalo. V hre je aktuálne návrh z novembra minulého roka, ktorý hovorí o 70-percentnom zvýšení dane za byty a domy či o vyrubení až o 150 percent vyššej dane za pozemky. Návrh však nemusí byť konečný. "Vo finančnej komisii sa diskutuje aj o tom, že by sa mohli jednotlivé položky ešte upraviť," vysvetľoval v polovici júna na pracovných raňajkách primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.


Podľa aktuálneho návrhu by mala daň za byty a domy i za stavby na bývanie vzrásť o 70 percent, za stavebné pozemky až o 150 percent. V praxi to podľa primátora Nesrovnala znamená, že ak Bratislavčan dnes za byt s rozlohou 67 metrov štvorcových platí 27 eur za rok, po zmene bude platiť približne 45 eur.

 

Pri priemerne veľkom dome by sa ročná daň zvýšila z dnešných 66 eur na 114 eur. Mesto tiež navrhuje vyrubiť o 100 percent vyššiu daň za stavby na pôdohospodársku produkciu. O desať percent by sa mohla zvýšiť aj daň za chaty a garáže či ostatné stavby, medzi ktoré patria napríklad aj budovy štátnych inštitúcií, školské či zdravotnícke zariadenia a podobne.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona