Poslankyňa na vozíku bude hájiť ľudí so zdravotným postihnutím

NETKY.SK • 20 Apríl 2016, 12:27 • 2 min
Poslankyňa na vozíku bude hájiť ľudí so zdravotným postihnutím

BRATISLAVA – Poslankyňa NR SR za OĽaNO-NOVA Silvia Petruchová, ktorá je na invalidnom vozíku, bude počas celého volebného obdobia zastupovať a hájiť ľudí so zdravotným postihnutím. Ako povedala dnes v Národnej rade SR v rozprave k programovému vyhláseniu vlády, kvalita života ľudí so zdravotným postihnutím sa od revolúcie mierne zlepšila, no nie tak, ako by si to predstavovali. Vládny program sa podľa nej týmto ľuďom venuje len veľmi málo.

slovakia

left justify in out

Za jeden z najväčších problémov na Slovensku považuje Petruchová to, že je nákladné niečo debarierizovať. „Je smutné, že nevieme zabezpečiť základné veci ešte predtým, ako situácia nastane,“ poznamenala. Otázka bezbariérovosti pritom nepatrí podľa nej pod ministerstvo práce, ale aj pod ministerstvá školstva, zdravotníctva a dopravy. „Všetky problémy by sa mali riešiť týmto spôsobom, pretože to je medzirezortným problémom, no niekto ho vôbec nerieši,“ povedala v rozprave. Problémy zdravotne postihnutých ľudí sa pritom podľa jej slov netýkajú len ich samých, ale aj rodinných príslušníkov. Dodala, že zdravotne postihnutí by si zaslúžili samostatnú kapitolu, no zdá sa, že stále nie je dostatočná vôľa.

 

Vláda si vo svojom programovom vyhlásení stanovila ako jeden zo spôsobov prezentácie Slovenska v prípade Predsedníctva v Rade EÚ zatraktívnenie z hľadiska turistiky, vysvetlila poslankyňa za OľaNO-NOVA. „Som zvedavá, ako to chce spraviť, keď stále nie je zabezpečená bezbariérovosť, nie sú zabezpečené služby, pričom veľké množstvo turistov tvoria starší alebo zdravotne postihnutí ľudia,“ povedala Silvia Petruchová. Jediné, čo v otázke zdravotne postihnutých funguje, je podľa nej letecká doprava. A to len preto, že sme si museli osvojiť európske smernice. „No ostatné veci, ktoré si máme vypracovať sami a sami si máme vytvoriť pravidlá, je ťažké presadiť,“ upozornila.

 

Ako problém však poslankyňa vidí aj otázku bývania, pretože bezbariérové byty okrem miestnych samospráv u nás neexistujú. Problémom je i hľadanie si zamestnania. V rozprave upozornila na to, že vláda si v programovom vyhlásení stanovila za cieľ vytvorenie 100-tisíc pracovných miest. „No nikde sa nepíše, koľko zdravotne postihnutých medzi nimi bude,“ poznamenala s tým, že veci sú často len na papieri, no problémy ľudí so zdravotným postihnutím sa neriešia. Mali by byť podľa nej považovaní za ľudí, ktorí sú schopní v mnohých prípadoch a za istých podmienok začleniť sa do normálneho života. „Chcem dúfať, že budeme mať spoločný záujem riešiť naše problémy a že nebudú diskriminovaní. Tiež chcem dúfať, že postoj nás všetkých sa zmení a že prístupom budú činy, ktoré bude vidieť a my ich budeme ctiť,“ povedala Silvia Petruchová. Dodala, že chce robiť maximum pre to, aby bola dobrá poslankyňa, pretože táto funkcia si to vyžaduje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies