Poslankyňa Cséfalvayová: Rektor by nemal mať žiadne iné školské funkcie

NETKY.SK • 7 November 2016, 10:27 • 2 min
Poslankyňa Cséfalvayová: Rektor by nemal mať žiadne iné školské funkcie

BRATISLAVA – Funkcia rektora verejnej vysokej školy by mala byť podľa poslankyne NR SR Kataríny Cséfalvayovej (Most-Híd) nezlučiteľná s inými funkciami na vysokých školách.

slovakia

left justify in out

Preto poslankyňa predložila do parlamentu novelu zákona o vysokých školách. Jej návrhom sa NR SR bude zaoberať v novembri. Cséfalvayová navrhuje, aby funkcia rektora verejnej vysokej školy bola nezlučiteľná s funkciou prorektora, dekana, prodekana, kvestora, tajomníka fakulty alebo inou funkciou vedúceho zamestnanca na tej istej verejnej vysokej škole alebo na inej vysokej škole a s funkciou rektora na inej vysokej škole.

 

Cséfalvayová argumentuje pri predložení novely tým, že sa v praxi vyskytli nejednoznačnosti týkajúce sa nezlučiteľnosti funkcií najvyšších predstaviteľov vysokých škôl, resp. fakúlt. Nezlučiteľnosť je v súčasnosti upravená len vo vzťahu k členom akademického senátu vysokej školy a k členom akademického senátu fakulty. Preto navrhuje túto interpretačnú nejasnosť odstrániť a vymedzenie nezlučiteľnosti ustanoviť priamo zákonom.

 

Vedúca funkcia je podľa poslankyne plnohodnotným postom. Preto vyžaduje plné pracovné nasadenie a necháva minimálny priestor pre ostatnú pracovnú realizáciu. „Je v záujme vysokej školy, aby jej vedúci predstaviteľ venoval plnú pozornosť pracovnému výkonu na mieste, kde zastáva vedúcu funkciu. Novela nezakazuje pracovný pomer s inou verejnou, štátnou či súkromnou vysokou školou. Iba jednoznačne oddeľuje riadiace funkcie od ostatných pracovných povinností vysokoškolského pedagóga,“ zdôraznila. Podľa nej je potrebné zamedziť kumulovaniu vedúcich funkcií v rukách jednej osoby. Predkladaná novela zákona tak podľa poslankyne napríklad vylučuje samokontrolu, ktorá vzniká napríklad vo vzťahu dekan a vedúci katedry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona