Poslaním vysokých škôl je výchova v duchu hodnôt demokracie

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 15:00 • 2 min
Poslaním vysokých škôl je výchova v duchu hodnôt demokracie

BRATISLAVA - Poslaním vysokých škôl je podľa Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) výchova v duchu hodnôt demokracie, humanizmu a tolerancie a vedenie študentov k tvorivému, kritickému a nezávislému mysleniu, zdravému sebavedomiu, k národnej hrdosti a občianskej zodpovednosti.

slovakia

left justify in out

Uviedol to prezident SRK Rudolf Kropil v stanovisku rektorov. "Vysoké školy stoja na pevných základoch hodnôt demokracie, humanizmu a tolerancie, akademických slobodách a akademických právach. Preto si vyhradzujeme právo na slobodné vyjadrovanie sa a zverejňovanie svojich názorov a možnosť zapájať sa do verejnej diskusie o spoločenských a etických otázkach, ako aj podieľať sa na formovaní občianskej spoločnosti," uviedol Kropil.

 

Ako doplnil, každý člen akademickej obce má právo sa slobodne rozhodnúť a vyjadriť svoj názor. "S ohľadom na postavenie a budúcnosť Slovenska vyzývame všetkých politikov, médiá a členov akademickej obce, aby sme spoločne chránili hierarchiu hodnôt a uplatňovali princípy demokracie," píše sa v stanovisku SRK.

 

Slovenská rektorská konferencia vyzýva všetkých politikov, médiá a členov akademickej obce, aby spoločne chránili hierarchiu hodnôt a uplatňovali sa princípy demokracie. Uviedol to vo svojom stanovisku prezident SRK Rudolf Kropil. Iniciatíva slovenských učiteľov a iniciatíva Veda chce žiť! potvrdili, že sú zdesení z útoku na slobodu slova a vraždy nevinných ľudí.

 

"Máme nádej, že po znovuzrodení dôvery v spravodlivý štát sa aj oblasť vzdelávania a vedy stane jeho samozrejmou a prirodzenou prioritou," uvádza sa v spoločnom vyhlásení oboch iniciatív, ktoré TASR sprostredkoval za Iniciatívu slovenských učiteľov Vladimír Crmoman.

 

Polícia našla v nedeľu 25. februára v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta mŕtve telá investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky. Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že pravdepodobnou príčinou ich smrti boli strelné poranenia hrudníka a hlavy. Podľa šéfa polície išlo zrejme o dvojnásobnú úkladnú vraždu, ktorej motív mal súvisieť s prácou novinára.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies