Poslanecký prieskum kvôli kauze Horné Plachtince zatiaľ nebude

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 14:34 • 2 min
Poslanecký prieskum kvôli kauze Horné Plachtince zatiaľ nebude

BRATISLAVA - Poslanecký prieskum na Ministerstve vnútra SR (MV) s cieľom objasniť sporné tendre Regionálnej obstarávacej agentúry (ROA) z Horných Plachtiniec zatiaľ nebude.

slovakia

left justify in out

Výbor Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti, ktorý mal prieskum iniciovať, totiž nebol na svojom utorkovom mimoriadnom zasadnutí uznášaniaschopný pre neúčasť poslancov vládnej strany Smer-SD. "Týmto dali najavo, že nechcú nejakým spôsobom riešiť túto situáciu, a aby verejnosť vedela o tom, aké je pozadie tejto kauzy," uviedol predseda výboru pre hospodárske záležitosti Ján Hudacký (KDH). Chýbal aj nezaradený poslanec Juraj Miškov, ten však svoju neúčasť ospravedlnil.

Hudacký kabinetu Roberta Fica adresoval kritiku za to, že zadlžuje krajinu a zároveň netransparentným spôsobom využíva verejné zdroje. "Vyvoláva to množstvo otáznikov, kam putujú tieto prostriedky," dodal. Poslanci chceli prieskumom získať informácie o štruktúrach a personálnych kapacitách na ministerstve vnútra, a taktiež získať obraz o tom, ako ministerstvo zvláda zabezpečovať transparentné centrálne obstarávania. 

Podľa Hudackého vyjadrení je na Slovensku viac agentúr podobným tej z Horných Plachtiniec. "Spôsob obstarávania je veľmi pochybný a čudný, keď tieto agentúry dopredu vypisujú tendre a nemajú ešte známych obstarávateľov," konštatoval. Obce, ktoré majú účasť v podobných agentúrach, označil za nastrčené biele kone. Hudacký tvrdí, že v agentúrach majú zanedbateľný podiel iba preto, aby splnili literu zákona a mali ako súkomno-verejné inštitúcie právo organizovať verejné obstarávania. "V každom prípade, zdroje daňových poplatníkov končia a určite budú končiť v rukách súkromných firiem a predpokladáme, že aj finančných skupín a ľudí blízkych strane Smer-SD," uzavrel Hudacký. 

Na to, aby sa mohol poslanecký prieskum v budúcnosti realizovať, musí ho odobriť väčšina poslancov výboru. "Inak sa to nedá realizovať," dodal Hudacký. Keďže mimoriadne zasadnutie výboru sa nekonalo, Hudacký pozval šéfa rezortu vnútra Róberta Kaliňáka a predsedníčku Úradu pre verejné obstarávanie Zitu Táborskú na riadne zasadnutie, ktoré bude 7. mája. Hudacký chce, aby poslancom poskytli informácie o tom, ako chcú vzniknutý stav riešiť a taktiež presvedčiť občanov o tom, že to s verejným obstarávaním myslia vážne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies