Poslanecká imunita pred stíhaním za korupciu v Rumunsku šokovala EÚ

NETKY.SK • 12 December 2013, 06:49 • 2 min
Poslanecká imunita pred stíhaním za korupciu v Rumunsku šokovala EÚ

BUKUREŠŤ - Rumunskí poslanci v utorok nečakane odhlasovali legislatívu, ktorá im poskytuje trestnoprávnu imunitu pred stíhaním z korupcie. Zahraniční ale aj miestni aktivisti to v stredu označili za škandál.

slovakia

left justify in out

Prekvapenie neskrývala ani Európska komisia, ktorá Rumunsko dlhodobo kritizuje za obrovskú úroveň korupcie. "Pre nás je princíp rovnosti pred zákonom pre všetkých občanov veľmi dôležitý," uviedol hovorca EK Mark Gray. Spojené štáty zase schválenú legislatívu označili za "krok nesprávnym smerom".

Rumunská dolná komora schválila imunitu pred stíhaním z korupcie v utorok po tajnom rokovaní výboru pre spravodlivosť. V snemovni má väčšinu socialistická vládna koalícia premiéra Victora Pontu. Prezident Traian Basescu, ktorý je ostrým kritikom súčasnej vlády, už avizoval, že schválený zákon vráti späť do parlamentu. "Desať rokov snáh o vykorenenie korupcie je zrazu preč," vyhlásil. Ak by zákon začal platiť, dotklo by sa to viacero poslancov. Podľa rumunskej prokuratúry je v súčasnosti 28 z nich buď stíhaných alebo odsúdených za korupciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies