Poslaneci TTSK zložili sľub po slovensky, maďarsky aj záhorácky

NETKY.SK • 6 December 2013, 15:07 • 2 min
Poslaneci TTSK zložili sľub po slovensky, maďarsky aj záhorácky

TRNAVA – Tridsaťdeväť z celkového počtu 40 zvolených poslancov zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja (TTSK)a novozvolený predseda TTSK Tibor Mikuš dnes zložili na slávnostnej schôdzi v Trnave sľub a prevzali poverenia na výkon funkcie vo volebnom období rokov 2013-2017.

slovakia

left justify in out

Akt sa uskutočnil za účasti zástupcov verejnej správy, spolupracujúcich inštitúcií, cirkvi a ďalších hostí vrátane podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej. Niektorí poslanci z maďarsky hovoriacich regiónov Galanty a Dunajskej Stredy pri skladaní sľubu použili popri formulácii Sľubujem i jej ekvivalent v maďarskom jazyku. Následne na to poslanec za okres Skalica, primátor Stanislav Chovanec pri skladaní sľubu použil aj záhorácky ekvivalent Slubuju. Každý z poslancov sa zároveň na pódiu vyfotografoval pred banerom TTSK. 

Auditóriu sa potom prihovoril Tibor Mikuš, pre ktorého budú nasledujúce štyri roky tretím volebným obdobím vo funkcii predsedu TTSK. Zhodnotil priebeh volieb, venoval sa práci v predchádzajúcom období, kde vyzdvihol najmä spoluprácu poslaneckého zboru naprieč politickým spektrom pre prospech občanov kraja. Povedal, že chce pokračovať v načatej práci, vyzdvihol potrebu súčinnosti na všetkých úrovniach. "Každé volebné obdobie má svoje výzvy, každé je náročné, verím, že sa nám podarí urobiť kus užitočnej práce," povedal Mikuš. Noví zástupcovia predsedu TTSK a ich kompetencie by mali byť známi na začiatku budúceho roka, po politických rokovaniach jednotlivých klubov.

Na brífingu po skončení schôdze sa Mikuš i Zmajkovičová dotkli aj otázky existencie samosprávnych krajov v dnešnej podobe. Mikuš uviedol, že by mala byť na celonárodnej úrovni prijatá stratégia, na základe ktorej budú verejnoprávne inštitúcie a vzdelávací systém formovať povedomie v tejto otázke. "Ak sa nenájde politická dohoda o znížení počtu, bude, ako už uviedol premiér, zachovaný súčasný stav," povedal Mikuš. Podľa neho môže Slovensko fungovať aj s tromi, aj s ôsmimi krajmi, je to otázka nastavenia procesu. Zmajkovičová sa domnieva, že by samosprávne kraje mohli získať na posilnenie svojho postavenia ešte ďalšie kompetencie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies