Poslanec z OĽaNO chce na Slovensku legalizovať prostitúciu. Po novom by ženy svojim zákazníkom rozdávali bločky

NETKY.SK • 22 Október 2021, 09:54 • 2 min
Poslanec z OĽaNO chce na Slovensku legalizovať prostitúciu. Po novom by ženy svojim zákazníkom rozdávali bločky

BRATISLAVA – Hlavným cieľom zmeny legislatívy je zamedziť nelegálnej prostitúcii a zabezpečiť väčšiu ochranu ženám, ktoré sú do poskytovania sexuálnych služieb nútené.

slovakia

left justify in out

Legálnu prostitúciu chce zaviesť poslanec z klubu OĽaNO Tomáš Šudík. Myslí si, že ženy, ktoré poskytujú sexuálne služby, by mali svojim klientom rozdávať pokladničné blokymalo by sa k nim pristupovať rovnako ako napríklad k živnostníkom. Zákonodarca to evidentne myslí so svojou myšlienkou vážne, plánuje otvoriť širokú diskusiu naprieč celou koalíciou. Najprv však musí jeho návrh prejsť cez členov ultrakonzervatívneho krídla Kresťanského hnutia, v čele ktorého stojí Anna Záborská.

 

img

 

Odvážny plán ponúka viacero výhod

Poslanec hovorí, že nelegálna prostitúcia, ktorá na Slovensku funguje, predstavuje problém, ktorý treba nevyhnutne riešiť. Presadzuje, aby si prostitútky vytvorili cenník a zákazníkov účtovali podobne ako je to v iných profesiách.

 

Podnet na takúto zmenu dostal podľa vlastných slov od samotných pracovníčok ponúkajúcich sexuálne služby. Poslanec zároveň verí, že zmena zákona by prispela k boju proti vynútenej prostitúcii, kedy sú ženy dotlačené predávať vlastné telo

 

img

 

 

 

"Prostitútky by mali mať právo obrátiť sa nielen na políciu, ale mali by mať hradené každomesačné vyšetrenie lekárom," poznamenal poslanec pre televíziu JOJ.

 

Príjem do štátneho rozpočtu

Ako televízia pripomína, poslanec na sociálnej sieti dokonca spustil anketu, kde sa ľudí pýtal na názor. Ako uviedol, ostal trochu prekvapený, pretože zásadne proti boli najmä muži, pričom to boli práve ženy, ktoré legalizáciu prostitúcie podporili

 

Poslanec si odmietavý postoj mužov vysvetľuje najmä tým, že by za sexuálne služby platili napríklad kartou, o čom by sa mohli následne dozvedieť ich manželky

 

img

 

Šudík pripomenul, že vo viacerých krajinách EÚ je prostitúcia upravená zákonom. Legalizáciou príjmov za sexuálne služby by sa zároveň zabezpečili príjmy do štátneho rozpočtu.

 

„Sex biznis sa na Slovensku odhaduje na 90 - 100-miliónov eur ročne, čo by mohlo priniesť asi 20-miliónov eur na boj proti nelegálnej prostitúcii. Zároveň by sme mohli zabezpečiť, aby tieto ženy pravidelne každý mesiac absolvovali zdravotnícke prehliadky a takto sa starali o svoje zdravie,“ zdôraznil Šudík.

 

Väčšia ochrana žien

Iniciátor návrhu tvrdí, že v súčasnosti sa mnohé ženy obávajú častých návštev u lekára, pretože sa môžu dostať pre ich reakcie do veľmi nepríjemnej situácie. Súčasťou návrhu by bola aj vyššia ochrana zdravia. Ženy by každý mesiac mohli absolvovať bezplatné testovanie na infekčné choroby, ktoré sa šíria práve nechráneným sexuálnym stykom.

 

Okrem toho, že Slovensko prichádza o milióny eur ročne na daniach z tohto čierneho biznisu, sa ženy často ocitajú v nebezpečenstve. Buď sú do poskytovania služieb nútené alebo ich zákazník jednoducho zbije a odíde bez zaplatenia. V takýchto prípadoch sa nemajú so žiadosťou o pomoc na koho obrátiť.

 

img

 

„Ženy sú častokrát pod hrozbou držané v rôznych pivniciach, kde ich nútia ponúkať sexuálne služby. Musíme poskytnúť týmto ženám oporu a pomocnú ruku, že sa majú na koho obrátiť a polícia by proti týmto dílerom mohla rázne zakročiť,“ skonštatoval poslanec.

 

Pripomenul, že pracovníčky, ktorým sa takáto krivda deje, sa obávajú obrátiť na políciu, pre slabú oporu v zákone. Poslanec považuje za nesmierne dôležité otvoriť túto diskusiu na odbornej úrovnizačať verejnosti vysvetľovať, prečo je dôležitá legislatívna úprava po vzore západných krajín

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies