Poslanec Smeru chce znížiť vek pre získanie vodičského oprávnenia

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 10:45 • 2 min
Poslanec Smeru chce znížiť vek pre získanie vodičského oprávnenia

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Jozef Buček (Smer-SD) chce, aby vodičské oprávnenia pre vozidlá nákladnej a osobnej dopravy mohli záujemcovia získať v nižšom veku, ako dnes stanovuje zákon. Buček preto predložil do parlamentu návrh novely cestného zákona. NR SR o ňom bude rokovať na marcovej schôdzi.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti motorové vozidlá skupiny C a CE (vozidlá určené na prepravu tovaru s celkovou hmotnosťou nad 3,5 t) a motorové vozidlá skupiny D1 a D1E (vozidlá určené na prepravu najviac 16 osôb okrem vodiča s dĺžkou do 8 m) možno v súčasnosti viesť po dovŕšení veku 21 rokov. Motorové vozidlá skupiny D a DE (vozidlá určené na prepravu viac ako 8 osôb okrem vodiča) možno viesť po dovŕšení 24 rokov. Tieto minimálne roky sú spoločné v rámci celej Európskej únie a vychádzajú z európskej smernice o vodičských preukazoch. Buček však upozorňuje, že smernica však v istej miere pripúšťa tieto roky znížiť, a to za predpokladu aplikovania smernice 2003/59 na udeľovanie vodičského oprávnenia.

Buček zdôrazňuje, že smernica 2003/59/ES sa primárne vzťahuje na „vodičov – profesionálov“ a na základe nej môžu vodiči viesť motorové vozidlá určené na prepravu osôb alebo nákladu len po získaní základnej kvalifikácie. Okrem toho musia v pravidelných intervaloch (na Slovensku každých päť rokov) absolvovať pravidelný výcvik. Základná kvalifikácia a pravidelný výcvik sa vykonáva v školiacich strediskách, ktorými môžu byť aj autoškoly, pričom kurz základnej kvalifikácie môže prebiehať súčasne s vodičským kurzom žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia. Poslanec Buček navrhuje, aby bolo možné vodičské oprávnenie skupiny C a CE udeliť už v 18 rokoch (v súčasnosti je to 21 rokov) a vodičské oprávnenie skupiny D a DE už v 21 rokoch (v súčasnosti je to 24 rokov), čiže v minimálnom veku, ktorý platil do roku 2013. „V súlade so smernicou 2003/59 to však bude možné len za podmienky absolvovania kurzu základnej kvalifikácie,“ argumentuje Buček v predkladacej správe.

Absolvovanie kurzu bude musieť žiadateľ doložiť skúšobnému komisárovi pred samotnou skúškou z odbornej spôsobilosti. Po úspešne vykonanej skúške z odbornej spôsobilosti bude musieť vodič ešte úspešne vykonať skúšku, čím získa aj osvedčenie o základnej kvalifikácii a kvalifikačnú kartu vodiča. Až potom bude vodič oprávnený viesť motorové vozidlá danej skupiny, avšak do dovŕšenia základného minimálneho veku, len na území Slovenskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies