Poslanec parlamentu obvinil katolícku cirkev z kolaborácie s nacistami

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 14:39 • 2 min
Poslanec parlamentu obvinil katolícku cirkev z kolaborácie s nacistami

PRAHA - Dnešná diskusia o návrhu zákona predlžujúca štátu lehotu na posudzovanie cirkevných reštitúcií sa v Dolnej snemovni českého parlamentu zvrhla na búchanie do lavíc a nesúhlasné pokriky. Časť poslancov rozhorčili slová Igora Jakubíčka (ČSSD), ktorý vyhlásil, že katolícka cirkev kolaborovala za druhej svetovej vojny s nacistami a umožnila genocídu židov, píše spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

"Katolícka cirkev za druhej svetovej vojny netrpela, bola jedným z najväčších spojencov nacistického Nemecka. Katolícka cirkev schvaľovala odsuny a vraždy židov. Katolícka cirkev pomáhala nacistickým zločincom pri ich odchode do Južnej Ameriky," uviedol poslanec, ktorého vystúpenie prerušovalo nesúhlasné búchanie do lavíc a výkriky nevôle.

 

"Dúfam, že takýto prejav už nikdy nebudem počuť," ohradil sa proti Jakubčíkovmu výroku poslanec TOP 09 Jaroslav Lobkowicz, ktorý pripomenul, že napríklad v koncentračnom tábore Dachau bol špeciálny blok vyčlenený pre duchovných.

 

František Laudát (TOP 09) potom označil Jakubčíkove slová za "neuveriteľnú neokrôchanosť" a čudoval sa, že tieto slová predniesol poslanec ČSSD. Jakubčík následne uviedol, že nespochybňuje perzekúciu cirkvi po roku 1948, ale na svojich slovách trvá.

 

Poslanec ANO Martin Komárek dodal, "ohavnosti a hlúposti", ktoré v debate zazneli, ako katolík odpúšťa, uviedli Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies