Poslanec Kresák chce zaviesť možnosť znižovania kvóra aj pri eurovoľbách

NETKY.SK • 17 Január 2017, 14:42 • 2 min
Poslanec Kresák chce zaviesť možnosť znižovania kvóra aj pri eurovoľbách

BRATISLAVA - Pravidlá volieb do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku neriešia možnosť, keď sa ani jednej z kandidujúcich strán nepodarí prekročiť päťpercentné kvórum. Situáciu chce vyriešiť koaličný poslanec Peter Kresák (Most-Híd) upravením tzv. uzatváracej klauzuly podobne, ako je to pri voľbách do NR SR.

slovakia

left justify in out

Cez pozmeňujúci návrh dnes na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR Kresák presadil, že ak žiadna zo strán či koalícií nezíska potrebné kvórum, hranica sa zníži na štyri percentá, v prípade potreby na tri a nižšie, a to dovtedy, kým kvórum neprekročia aspoň dve strany alebo dve koalície, resp. strana a koalícia. Jeho návrh výbor schválil jednohlasne, posledné slovo bude mať plénum.

 

Kresák tvrdí, že súčasná neodôvodnená a nesystematická medzera v pravidlách by mohla spôsobiť, že Slovensko nebude mať v EP žiadneho zástupcu. "Nemožno vylúčiť situáciu, že by žiadna z kandidujúcich strán alebo koalícií neprekročila kvórum, teda by nezískala aspoň päť (pri koalíciách sedem alebo desať) percent platných hlasov. Dôsledkom takejto skutočnosti by bolo, že by pri voľbách do EP mandáty určené pre Slovenskú republiku nezískal žiaden kandidujúci politický subjekt a zostali by preto neobsadené," vysvetlil Kresák.

 

Prvé voľby do EP sa na Slovensku uskutočnili v roku 2004, päťpercentné kvórum v nich prekročilo päť strán. V roku 2009 to bolo šesť strán a v roku 2014 ich bolo osem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies