Poslanec Klus pripravuje zákony o referendovej demokracii a volebnom systéme

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 09:49 • 2 min
Poslanec Klus pripravuje zákony o referendovej demokracii a volebnom systéme

BRATISLAVA – Návrhy zákonov, ktoré budú riešiť referendovú demokraciu a úpravu volieb do Európskeho parlamentu (EP), pripravuje poslanec za SaS Martin Klus.

slovakia

left justify in out

„Je tu široký dopyt občanov, aby sa referendová demokracia aspoň sčasti začala sfunkčňovať. Napriek tomu, že ju máme zakotvenú v ústave, zatiaľ nefunguje,“ povedal pre agentúru SITA Klus.

 

Tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém si rovnako myslí, že v úvode volebného obdobia by sa malo pristúpiť aj k zmenám eurovolieb na Slovensku. „Máme jasnú predstavu o rekonštrukcii volebného systému do Európskeho parlamentu. Je dôležité riešiť to teraz, aby sa na to politické strany vedeli pripraviť pre voľby v roku 2019,“ konštatoval Klus. SaS už pred marcovými voľbami vypracovala materiál šiestich krokov, ktoré by mali pomôcť zefektívniť politický systém na Slovensku. „Pripravujeme to do paragrafovej podoby a budeme to postupne predkladať, aby sa naše predvolebné ciele aspoň sčasti naplnili,“ dodal opozičný poslanec. Liberáli okrem iného presadzujú, aby sa eurovoľby na Slovensku spojili s prezidentskými voľbami, voliť by sa malo dať naprieč kandidačnými listinami jednotlivých politických strán, voľby by sa mohli konať v piatok a zamestnaní, ktorí by sa na voľbách zúčastnili, by dostali od zamestnávateľa deň voľna. SaS tak chce podporiť vyššiu účasť na voľbách.

 

Okrem úprav politického systému sa chce Klus primárne venovať zahraničnej politike, predovšetkým vzťahom Slovenska s Európskou úniu, SaS ho navrhla na post podpredsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti. „Myslím, že bude čo riešiť, keďže nás čaká predsedníctvo v Rade EÚ. Predpokladám, že náš výbor bude zasadať často,“ dodal.

 

Opozičný poslanec by si popri poslaneckej práci rád ponechal aj pedagogický úväzok, prednáša na Trnavskej univerzite. „Uvidím, ako to budem stíhať. Chcel by som zostať v kontakte so študentmi aj s akademickým prostredím. Zároveň chcem, aby aj študenti boli v kontakte s prostredím Národnej rady SR, mnohí z nich sa mi už dnes hlásia na stáže. A budem sa veľmi tešiť, ak moji poslucháči budú mať tak ako ja možnosť konfrontovať si vedomosti s praxou,“ spresnil Klus. Sám priznáva, že pre neho ako politológa v úlohe nového poslanca je zaujímavé sledovať, aký je zásadný rozdiel medzi teóriou a praxou. „Najlepšie je vyskúšať si to na vlastnej koži. Mám podstatne lepšiu predstavu ako celý proces funguje, vítam novú životnú skúsenosť,“ poznamenal.

 

Poslanec za SaS sa považuje za typ konsenzuálneho človeka, za najbližších partnerov v parlamente, s ktorými plánuje spolupracovať, označil poslanecký klub OĽaNO-NOVA, aj Sme rodina Borisa Kollára. „Vôbec sa nebránim spolupráci ani s koaličnými politickými stranami, pokiaľ podporia niektoré naše návrhy a rovnako tak my podporíme ich dobré návrhy. Čiže budem hľadať podporu aj v Moste-Híd aj v Sieti, dokonca si viem predstaviť, že oslovím SNS alebo Smer. Myslím, že tu ide o celospoločenský záujem, nejde o politizovanie. Môžeme ušetriť veľké peniaze a zefektívniť procesy v krajine, aby sa občania cítili ako tí, od ktorých skutočne pochádza moc,“ uzavrel Klus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona