Poslanec Jobbik spochybnil holokaust: Vyvolalo ostré reakcie

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 15:22 • 2 min
Poslanec Jobbik spochybnil holokaust: Vyvolalo ostré reakcie

BUDAPEŠŤ - Zväz židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ) očakáva od predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra opatrenia v súvislosti so štvrtkovým vyhlásením poslanca za ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik Tamása Gaudiho-Nagya, ktorý spochybnil hodnovernosť múzea v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Osvienčim. Uvádza sa to vo vyhlásení zväzu zverejnenom dnes agentúrou MTI.

slovakia

left justify in out

Poslanci vo štvrtok viedli všeobecnú rozpravu o návrhu uznesenia týkajúceho sa oboznámenia sa s diktatúrami 20. storočia. V reakcii na iniciatívu opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP), ktorej cieľom je zabezpečiť, aby každý mladý človek mohol navštíviť pamätné miesto v Osvienčime, Gaudi-Nagy povedal, že sa objavilo množstvo pochybností, či jeho vytvorenie zodpovedá skutočným historickým faktom. Poslanec Jobbiku súčasne položil aj otázku, či je nutné vzdelávacie zariadenia nútiť do takých veľkých výdavkov.

MAZSIHISZ v tejto súvislosti poznamenal, že schôdzu viedol Zoltán Balczó z Jobbiku, pričom na vyhlásenie Gaudiho-Nagya nereagoval predsedajúci ani nikto z poslancov. "Poslanec svojím prejavom relativizoval holokaust, čo je súčasnou zbraňou antisemitizmu," píše sa vo vyhlásení židovského zväzu.

Podľa zväzu poslanec Jobbiku zneuctil pamiatku vyše 400.000 maďarských židov, preto žiada predsedu parlamentu, aby urobil potrebné právne kroky na obnovenie dôstojnosti maďarského zákonodarného zboru.

MSZP dnes "dôrazne odsúdila a s hnusom odmietla najnovšiu provokáciu Jobbiku". Socialisti vyzvali generálneho prokurátora Pétera Polta, aby inicioval voči poslancovi Jobbiku trestné stíhanie.

Demokratická koalícia (DK) expremiéra Ferenca Gyurcsánya avizovala, že podá na Gaudi-Nagya žalobu. Predseda parlamentnej frakcie vládnucej strany Fidesz Antal Rogán vo štvrtok zverejnil vyhlásenie, v ktorom zdôraznil, že nikto nemá právo spochybniť holokaust, utrpenie a smrť miliónov ľudí. Rogán dodal, že dôrazne odsudzuje všetky dvojzmyselné vyjadrenia, ktoré zazneli v parlamentnom prejave poslanca Jobbiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies