Poslanec Fecko chce zmeniť podmienky rozdelenia obcí

NETKY.SK • 10 August 2015, 10:48 • 2 min
Poslanec Fecko chce zmeniť podmienky rozdelenia obcí

BRATISLAVA - Zmeniť podmienky rozdelenia obcí navrhuje v novele zákona o obecnom zriadení poslanec NR SR za OĽaNO Martin Fecko.

slovakia

left justify in out

Odčlenenie časti obce od obce bude podľa návrhu závisieť od dĺžky spoločnej hranice katastrálneho územia odčleňovanej časti a obce, cesty spájajúcej odčleňovanú časť s obcou, petície na rozdelenie obce, ktorú bude musieť podporiť aspoň 60 % oprávnených voličov odčleňovanej časti obce a miestneho referenda, ktoré sa uskutoční len v odčleňovanej časti obce.


Doteraz sa obce mohli rozdeliť, ak nové obce budú mať katastrálne územie tvoriace súvislý územný celok, budú mať najmenej 3 000 obyvateľov, urbanisticky nesplynuli s ostatnými časťami obce a do rozvoja odčleňovanej časti obce neboli vložené investície, od ktorých je závislá celá obec. Novelou Fecko podmieňuje rozdelenie obce aj splnením novej podmienky, ktorá je priamo závislá od dĺžky spoločnej hranice katastrálneho územia odčleňovanej časti obce a obce. Stanovuje, že dĺžka spoločnej hranice katastrálneho územia odčleňovanej časti a obce nesmie byť menšia než polovica celkovej dĺžky hranice katastrálneho územia odčleňovanej časti obce.


Právna norma stanovuje ako ďalšiu novú podmienku odčlenenia časti obce aj to, aby cesta spájajúca odčleňovanú časť obce s obcou, ktorej je súčasťou, neviedla cez inú obec. "V praxi dochádza k takmer absurdným situáciám, keď obyvatelia časti obce, ktorá sa chce odčleniť, musia pri cestovaní do obce, ktorej sú súčasťou, cestovať cez inú obec. Sprísnením podmienok odčleňovania obce sa súčasne posilňuje istota, že nedôjde k nežiaducemu drobeniu územia," vysvetlil Fecko.


V snahe umožniť obyvateľom časti obce rozhodovať o veciach verejných v tej časti obce, v ktorej žijú, sa ako podmienka návrhu zákona na rozdelenie obce zvyšuje kvórum potrebné na podporu petície formou jej podpisu z 30 % oprávnených voličov obce na 60 % oprávnených voličov, nie však celej obce, ale iba oprávnených voličov odčleňovanej časti obce.


Podľa terajšej legislatívy sa miestne referendum koná na celom území obce, čo podľa Fecka spôsobuje, že menšie časti obce, ktoré síce spĺňajú všetky zákonné podmienky na ich odčlenenie od obce, to nedosiahnu, pretože miestne referendum nebude platné. Poslanec za OĽaNO navrhuje, aby sa miestne referendum o rozdelení obce konalo len v odčleňovanej časti obce, pretože len tak možno zistiť skutočnú vôľu obyvateľov tej-ktorej časti obce. "Návrh zákona vychádza z myšlienky, že obyvatelia obce, respektíve časti obce, majú ústavné právo podieľať sa na správe vecí verejných, a to na každej úrovni štátu," objasnil podstatu návrhu Fecko.


Poslanec Fecko už novelu zákona o obecnom zriadení do parlamentu v tomto volebnom období viackrát predkladal, národná rada ju ani raz neschválila. Teraz bude o Feckovom návrhu rokovať parlament na septembrovej schôdzi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies