Poslanec Čekovský sa obul do RTVS, tá sa však bráni!

NETKY.SK • 21 December 2021, 07:16 • 2 min
Poslanec Čekovský sa obul do RTVS, tá sa však bráni!

Poslanec Kristián Čekovský upozornil, že RTVS ukončila vysielanie svojich televíznych služieb v staršom kompresnom formáte MPEG-2 a prešla na modernejší systém MPEG-4. Niektorí diváci tak prišli o vysielanie verejnoprávnej televízie. RTVS však vníma tieto vyjadrenia ako účelové.

slovakia

left justify in out

RTVS odmieta vyjadrenia poslanca Národnej rady SR a predsedu parlamentného mediálneho výboru Kristiána Čekovského. Vníma ich ako načasované vo chvíli, keď odštartovala vysielanie štvrtej televíznej služby Šport. 

 

img

 

„Pán Čekovský zneužíva svoje politické postavenie na to, aby umelo vytváral dojem, že k zmene pristupujeme nezodpovedne, nesystematicky a necitlivo. V prvom rade nás mohol, predtým ako zverejnil tieto zavádzajúce tvrdenia, osloviť, aby dostal komplexný prehľad o celej situácii," uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

 

RTVS tvrdí, že si uvedomuje, že minoritná časť divákov má prijímač staršieho typu, ktorý podporuje výlučne štandard DVB-T/MPEG-2. „Vo chvíli, keď boli všetky potrebné úkony súvisiace s prípravou novej športovej stanice potvrdené a doladené, RTVS okamžite spustila procesy, aby mohla promptne a odborne práve divákom, ktorých sa zmeny týkajú, poradiť a byť nápomocná pri zaobstarávaní novšieho prijímača alebo set-top boxu," skonštatovala Pivarčiová.

 

img

 

Vysvetlila, že v súvislosti s prelaďovaním podnikli sériu komunikačných aktivít, aby divákom dostatočne jasne vysvetlili, prečo k týmto krokom dochádza a v prípade nejasností im promptne pomohli. V prípade problémov sa môžu diváci obrátiť na RTVS napríklad na e-mailovej adrese akonaladit@rtvs.sk a tiež zákazníckej infolinke na telefónnom čísle 18000.

 

 

RTVS dokonca v tejto súvislosti oslovila predajcov elektroniky so žiadosťou o spoluprácu, aby sa jednak dostatočne zásobili a aby boli v tejto veci s RTVS súčinní. „Tieto možnosti a informácie sú divákom dostupné v informačnom crowle (tečúci text) v spodnej časti obrazovky i prostredníctvom čítaných oznamov v televízii a rozhlase," poznamenala hovorkyňa.

 

Prečítajte si: ROZHOVOR s Erikom Kaliňákom: Čo si myslí o Ficovom zadržaní a odpočúvaní a ako vníma aktuálnu situáciu?

 

img

 

Čekovský vyhlásil, že stovky možno až tisícky domácností nemajú na nový formát vhodný televízor alebo set-top box. „Kým si nekúpia novú techniku, vianočné vysielanie si nepozrú. Zo strany vedenia RTVS ide o nepochopiteľný a necitlivý krok. K takejto zmene mohli pristúpiť pokojne až po sviatkoch," povedal.

 

 

Tvrdí, že ho kontaktovali najmä starší diváci, ktorí majú podľa neho v tomto období obmedzené možnosti, ako sa týmto zmenám prispôsobiť. RTVS informácie o nutnosti výmeny televízorov či set-top boxov starších ako sedem rokov zverejnila podľa neho pred dvoma týždňami, čím občania nedostali dostatok času pripraviť sa na zmenu.

 

Možno vás zaujme: REPORTÁŽ „Hodím telefóny kaprovi do vane, nech si telefonuje, chlapec,“ povedal Netkám Peter Nagy, ktorý má novú výberovku hitov!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies