Poslanec Borguľa podal pre tendre na Freša trestné oznámenie

NETKY.SK • 26 September 2013, 16:13 • 2 min
Poslanec Borguľa podal pre tendre na Freša trestné oznámenie

BRATISLAVA - Poslanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Martin Borguľa (Smer-SD) prešiel od slovných varovaní k činom.

slovakia

left justify in out

Trestné oznámenie na predsedu BSK Pavla Freša, ktoré Borguľa sľuboval na piatkovom (20.9.) zasadaní zastupiteľstva BSK, dnes podal. Predseda BSK to považuje za zneužitie inštitútu trestného oznámenia a "podpásovku" od Moniky Flašíkovej-Beňovej v predvolebnom boji.

Trestné oznámenie na štatutára BSK podal Borguľa dnes predpoludním. "Je to trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní," spresnil na popoludňajšom brífingu Borguľa. Pripomenul hlavné dôvody, motívy na podanie trestného oznámenia. Podľa neho sa zákazky prideľovali vopred určeným firmám, za havárie sa vydávali obyčajné rekonštrukcie a navyše sa práce delili tak, aby sa náklady zmestili do sumy 200.000 eur. "Tak sa mohlo obchádzať verejné obstarávanie, stačili tri ponuky, z ktorých sa vybrala tá najlacnejšia," skonštatoval Borguľa.

Poukázal napríklad na to, že za havarijný stav sa vydávala plánovaná rekonštrukcia kotolne v Strednej odbornej škole (SOŠ) na Ivánskej ceste či podlaha telocvične v Športovom gymnáziu na Ostredkovej ulici. "Povedzte mi, čo to je havária podlahy telocvične?" pýtal sa Borguľa. Spomenul aj to, že mnohé zákazky boli ohodnotené na sumu, ktorá bola veľmi tesne pod limitom 200.000 eur. "Nech mi nikto nehovorí, že je to náhoda," spochybnil Borguľa. Poukázal tiež na to, že zákazky realizovali firmy bez referencií, dôveryhodných adries, bez telefónnych čísiel, ktoré sa v minulosti ani nezaoberali stavebnou činnosťou.

Frešo v reakcii zdôraznil, že doteraz vykonané kontroly opráv havarijných stavov Úradu pre verejné obstarávanie či Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR nepoukázali na žiadne pochybenia. "V situácii, keď nie je žiadny nález, relevantné podozrenie zo zneužitia verejného obstarávania, je podávanie trestného oznámenia iba podpásovkou, ktorá má druhú stranu očierniť," povedal Frešo. Zdôraznil fakt, že opravy havarijných stavov kontroloval BSK pred zadaním zákazky i po jej realizácii znaleckými posudkami. "Skúmalo sa, či sú náklady v súlade s trhovými cenami, a vždy sme sa do tých trhových cien dostali," uviedol Frešo. 

Podľa neho ide v prípade trestného oznámenia len o úsilie Moniky Flašíkovej-Beňovej dostať sa za každú cenu do čela BSK. "Za jej predchádzajúcej éry ostalo niečo v obehu, niečo nedoriešené," povedal Frešo. "Sú to zmenky, ktoré pani Flašíková-Beňová poskytla schránkovej firme v prípade Danube Areny," uviedol Frešo s tým, že škoda, ktorá je v súčasnosti vyčíslená v tejto kauze na 150.000 eur, bude zrejme oveľa vyššia. "Pani Flašíková-Beňová sa silou-mocou chce dostať na čelo BSK, aby sa táto aféra mohla zahladiť," povedal Frešo.

Zopakoval, že ak 42 firiem pracovalo od roku 2010 na oprave 176 havarijných stavov, približne rovnaký počet havárií za éry Vladimíra Bajana a Moniky Flašíkovej-Beňovej vykonávali v 90 percentách prípadov len tri firmy. "Podľa výsledkov kontrol verených obstarávaní do roku 2009 boli zákazky predražované, v niektorých prípadoch až o 400 percent. Nech pán Borguľa preto podá trestné oznámenie aj na pána Bajana a pani Flašíkovú-Beňovú," dodal predseda BSK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona