Poslancov rozdelila otázka odvolávania troch členov Rozhlasovej rady

NETKY.SK • 22 Október 2010, 12:11 • 2 min
Poslancov rozdelila otázka odvolávania troch členov Rozhlasovej rady

Poslancov rozdelila otázka odvolávania troch členov Rozhlasovej rady

slovakia

left justify in out

Rozdielny pohľad koalície a opozície na legitimitu plánovaného odvolávania troch členov Rozhlasovej rady Stanislava Hábera, Evy Jaššovej a Alexandra Koreňa sa dnes opäť preniesol z parlamentných výborov do pléna. Rozprava k tomuto bodu zamestnala poslancov zhruba na dve hodiny.
      Háber, Jaššová a Koreň sa podľa Aliancie Fair-play (AFP) dostali do konfliktu záujmov tým, že v júni kandidovali do parlamentu vo farbách politických strán, čo údajne zákon o Slovenskom rozhlase (SRo) zakazuje. Poslanci sa už dlhšie nevedia dohodnúť na procesnom postupe a na tom, či vôbec možno hovoriť o porušení spomínaného zákona.
      Na obranu troch členov rady sa aj dnes postavili členovia opozície. "Vy rozhodnete, ako rozhodnete. Máte väčšinu, keď si poviete, že toto prejde, tak to prejde. Teraz je to ale pre právnikov, lebo ide o procedúru. Prvýkrát sa v NR SR zaoberáme takýmto odvolávaním členov rady," upozornil predseda mediálneho výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD). Kamil Krnáč (SaS) poukázal na tri nezávislé právne analýzy, podľa ktorých bola kandidatúra troch členov rady v rozpore so zákonom. "Dať tri tzv. nezávislé odobrenia o porušení zákona ešte neznamená, že je to v poriadku, lebo ja vám môžem priniesť ďalšie tri, ktoré tvrdia opak," reagoval Jarjabek.
      Opozičný poslanec zároveň navrhol doplniť návrh uznesenia aj o odvolanie ďalšieho z členov Rozhlasovej rady Františka Baluna, ktorý kandidoval do NR SR vo farbách KDH v roku 2006. Balun sa v podnete AFP nespomínal. Pavol Abrhan (KDH) súhlasil a deklaroval, že bude hlasovať aj za jeho odvolanie, ak opozícia podporí zosadenie zvyšných troch. Zároveň žiadal, aby mal Balun podobne ako zvyšní traja možnosť obhájiť svoje konanie pred mediálnym výborom.
      Poslanci majú rozhodnúť o odvolaní Hábera, Jaššovej a Koreňa v utorok (26. 10.) v tajnom hlasovaní. Háber už skôr vyhlásil, že ak bude parlamentom odvolaný, je pripravený obrátiť sa na Ústavný súd SR. Argumentoval tým, že na základe Dohovoru o ľudských právach a slobodách je ľudským právom sa združovať a politicky sa angažovať. "Neexistuje precedens, aby mohlo byť toto právo niekomu odobraté," upozornil. Zákon o SRo je podľa neho nižšou právnou normou ako Ústava SR. Vyjadril tiež presvedčenie, že svojou kandidatúrou do NR SR vo farbách ĽS-HZDS sa nedostal do konfliktu záujmov, lebo nebol zvolený. Odmietol aj výhrady, že pre hnutie Vladimíra Mečiara pracuje a publikuje na straníckej internetovej stránke. "Ja som v zamestnaneckom pomere s ĽS-HZDS (je riaditeľom odboru verejnej mienky, pozn. TASR), nie som volený funkcionár. Podľa zákona vystupujú v mene strany jej predseda a štatutárny zástupca. Ja nie som ani jedno," odkázal poslancom na výbore pre kultúru a médiá.
      Problém so svojou kandidatúrou za SNS nevidí ani Jaššová a Koreň. Druhý menovaný sa mal do konfliktu záujmov dostať okrem kandidatúry za ĽS-HZDS podľa AFP aj tým, že v SRo pracuje aj jeho dcéra, čo je tiež údajne v rozpore so zákonom. Koreň zdôraznil, že jeho dcéra síce pracuje v SRo, ale podľa Občianskeho zákonníka je blízkou osobou človek, ktorý žije v spoločnej domácnosti a podieľa sa na spoločných výdavkoch. "Moja dcéra je šťastne vydatá, žije v inej domácnosti už päť rokov, teda ja zákon neporušujem," argumentoval.
      Šéfka AFP Zuzana Wienk však trvá na tom, že prípad Hábera sa na základe jeho funkcie v ĽS-HZDS dá považovať za vystupovanie v mene strany a pôsobenie v jej prospech, čo zákon zakazuje. Na margo Koreňa podotkla, že funkcia v Rozhlasovej rade je nezlučiteľná s pracovnoprávnym alebo iným právnym vzťahom k SRo, pričom toto obmedzenie sa vzťahuje aj na osoby blízke členovi rady.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona