Poslancov okrem riadnej čaká i mimoriadna schôdza k Dubovcovej

NETKY.SK • 29 Január 2014, 08:06 • 2 min
Poslancov okrem riadnej čaká i mimoriadna schôdza k Dubovcovej

BRATISLAVA – Okrem riadnej januárovej schôdze čaká dnes poslancov aj mimoriadna schôdza k postoju vlády voči verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, ktorej zvolanie iniciovali strany Ľudovej platformy - Most-Híd, KDH a SDKÚ-DS.

slovakia

left justify in out

Mimoriadne zasadnutie sa začne o 14:00. Vládny Smer-SD schôdzu k ľudským právam nezablokuje, poslanci podľa predsedníčky poslaneckého klubu Smeru-SD Jany Laššákovej schvália program a budú riadne rokovať.

Národná rada SR by podľa opozície mala vyjadriť vážne znepokojenie nad postupom vlády, ktorá na januárovom zasadnutí neumožnila ombudsmanke informovať kabinet o údajnom porušení základných práv a slobôd pri policajnom zásahu v Moldave nad Bodvou. 

Predseda parlamentu Pavol Paška by mal podľa poslancov Ľudovej platformy na januárovú schôdzu národnej rady zaradiť správu verejnej ochrankyne práv o policajnom zásahu v rómskej osade na východnom Slovensku. Minister vnútra Robert Kaliňák by mal zároveň prijať opatrenia na zabezpečenie ochrany základných práv a slobôd pri vykonávaní policajných akcií. Rovnako by mala vláda uspokojivo vyriešiť umiestnenie úradu ombudsmana vo voľných priestoroch, ktoré patria ústredným orgánom štátnej správy. Úrad dnes podľa opozície dáva 70 percent svojho rozpočtu na prenájom priestorov súkromnej firme. 

Ráno rokovanie riadnej 29. schôdze parlamentu otvorí diskusia k novele zákona o omamných látkach, ktorú do národnej rady predložilo ministerstvo zdravotníctva. Poslanci potom v druhom čítaní prerokujú zákon o Dobrovoľnej požiarnej ochrane Slovenskej republiky, podľa ktorého by pri záchrane životov a majetku na odľahlejších miestach Slovenska mali výraznejšie pomôcť dobrovoľní hasiči. Minister vnútra Robert Kaliňák sa rozhodol výraznejšie zapojiť dobrovoľných hasičov do systému profesionálnych hasičov, aby ušetril peniaze, keďže dobudovanie hasičských staníc a prijímanie nových hasičov by bolo oveľa nákladnejšie. Dobrovoľní hasiči pomáhali síce aj doteraz, no po novom budú ich zbory, ktorých je na Slovensku asi 1 500, zapojené do ochrany konkrétnych území, kde treba byť do 20 minút a ktoré sú pre profesionálnych hasičov ťažšie dostupné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies