Poslancov dnes čaká kultúra a justícia

NETKY.SK • 25 Marec 2014, 08:12 • 2 min
Poslancov dnes čaká kultúra a justícia

BRATISLAVA - Vyplniť právnu medzeru a upraviť postavenie hudobníkov je cieľom návrhu zákona o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti, ktorým dnes poslanci odštartujú 5. deň 33. schôdze parlamentu. Právna norma komplexne upravuje divadelnú aj hudobnú činnosť.

slovakia

left justify in out

Upravuje zriaďovanie, zakladanie, zlučovanie, rušenie, postavenie a činnosť divadiel a hudobných inštitúcií a podmienky na divadelnú tvorbu a hudobnú tvorbu ako výsledku osobitého procesu vzájomne súvisiacich umeleckých, umelecko-technických a organizačných aktivít.

 

Poslanci v druhom týždni marcovej schôdze prerokujú aj sériu návrhov z oblasti justície. Ústavnú novelu na oddelenie funkcií predsedu súdnej rady a šéfa najvyššieho súdu ešte v januári, teda mesiac pred ústavným návrhom Smeru a KDH, predložila do parlamentu nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská. Žitňanská túto zmenu presadzovala aj v minulosti ako ministerka spravodlivosti, vtedy opozičný Smer-SD s ňou nesúhlasil. Členmi súdnej rady podľa Žitňanskej návrhu nemajú byť predsedovia a podpredsedovia súdov. Ústavný návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov rovnako pred Pavlom Paškom (Smer-SD) a Pavlom Hrušovským (KDH) predložili do parlamentu v prvej polovici februára poslanci za Most-Híd Gábor Gál a Andrej Hrnčiar. Vládny Smer-SD pravdepodobne nezahlasuje za opozičné návrhy, hoci boli predložené do parlamentu skôr, ale podporí vlastnú novelu, na ktorej sa dohodol s KDH. 


Diskutovať sa bude aj o novele zákona o sudcoch, ktorú predložili poslanci za Smer-SD Boris Susko, Anna Vitteková, Otto Brixi a Anton Martvoň. Právna norma čiastočne nadväzuje aj na ústavnú novelu Smeru-SD a KDH. Predseda súdnej rady sa podľa návrhu má dostať medzi subjekty, ktoré sú oprávnené podať návrh na začatie disciplinárneho konania. Touto novelou sa však predovšetkým majú sprísniť pravidlá niektorých sudcovských výhod, ako je práca doma, či poberanie 13. a 14. platu. Autori chcú zlepšiť kontrolu ich práceneschopnosti a zaviesť sankcie sudcov za spôsobenie prieťahov v konaní. 


Nezaradený poslanec Daniel Lipšic oprášil svoj zákon o bezpečnostných previerkach z roku 2007, ktorý mu v Národnej rade SR nepodporil ani jeden poslanec za Smer-SD. Lipšic v novele zákona o sudcoch a prísediacich navrhuje, aby previerky podstupovali noví adepti uchádzajúci sa o talár. 

 

Dopoludnia sa bude hlasovať aj o ústavnej novele Smeru-SD a KDH o justícii a ochrane manželstva, ktorú prerokovali poslanci minulý týždeň. Pôvodne sa malo aj o tomto návrhu hovoriť spolu s ostatnými justičnými zákonmi, keďže v programe 33. schôdze nasledujú za sebou. Predseda parlamentu Pavol Paška však zmenil rozpis schôdze tak, aby sa o ústavnom návrhu Smeru-SD a KDH rokovalo vo štvrtok 20. marca a o ďalších piatich justičných zákonoch až potom, ako na nich príde rad. Opozícia Paškovi vyčítala, že národnú radu zneužíva na prezidentskú kampaň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies