Poslancov dnes čaká azyl, dobrovoľní hasiči aj platy

NETKY.SK • 3 December 2013, 07:45 • 2 min
Poslancov dnes čaká azyl, dobrovoľní hasiči aj platy

BRATISLAVA - Takzvaný malý azyl sa predĺži z jedného na dva roky. Vyplýva to z novely zákona o azyle, ktorou dnes poslanci otvoria piaty deň 27. schôdze Národnej rady SR. Návrh súvisí s potrebou zosúladiť slovenskú legislatívu s európskou. Transpozícia európskej smernice vyrovnáva postavenie azylantov a cudzincov s malým azylom.

slovakia

left justify in out

Aby utečenci dostali na Slovensku azyl, musia spĺňať predpoklady Ženevskej konvencie z roku 1951. Znamená to, že musia dokázať svoje prenasledovanie v krajine pôvodu. Ak prenasledovanie cudzinec nepreukáže, ale zároveň pochádza z krajiny, do ktorej ho nie je možné vrátiť, ako je napríklad Somálsko, Irak či územie Palestíny, tak sa mu môže udeliť doplnková ochrana, známa aj pod názvom malý azyl. Momentálne platí na jeden rok a cudzinec má vtedy rovnaké práva ako človek s udeleným azylom. Schválením novely sa tento malý azyl predĺži na dva roky.

Parlament dnes bude diskutovať aj o návrhu zákona o Dobrovoľnej požiarnej ochrane Slovenskej republiky. Pri záchrane životov a majetku na odľahlejších miestach Slovenska by podľa právnej normy mali výraznejšie pomôcť dobrovoľní hasiči. Návrh výraznejšie zapája dobrovoľných hasičov do systému profesionálnych hasičov, aby ušetril peniaze, keďže dobudovanie hasičských staníc a prijímanie nových hasičov by bolo oveľa nákladnejšie. Dobrovoľní hasiči pomáhali síce aj doteraz, no po novom budú ich zbory, ktorých je na Slovensku asi 1 500, zapojené do ochrany konkrétnych území, kde treba byť do 20 minút a ktoré sú pre profesionálnych hasičov ťažšie dostupné. 

Zákonodarcovia by dnes mali definitívne rozhodnúť aj o novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorou sa zmrazia platy ústavných činiteľov pre rok 2014. Platy ústavných činiteľov, sudcov, prokurátorov a verejného ochrancu práv podľa návrhu zostanú na úrovni roka 2013. Sudcom a prokurátorom ostane 13. a 14. plat. Štát rozhodnutím ušetrí takmer 8,2 milióna eur. S týmito zdrojmi sa počíta aj pri zostavovaní štátneho rozpočtu. Združenie sudcov Slovenska zmrazovanie platov sudcov nepodporuje. Parlament právnu normu prerokúva v skrátenom legislatívnom konaní. 

Na schválenie dnes čaká aj novela zákona o dani z príjmu, ktorú poslanci prerokovali v piatok. Vládny Smer-SD prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov do novely zapracoval aj zavedenie daňových licencií, ktorými chce štát od firiem za rok 2014 vybrať navyše ďalších 112 miliónov eur. Licenciu bude povinne platiť každá jedna firma, výška bude závisieť od tržieb spoločnosti a od toho, či subjekt je, alebo nie je platcom dane z pridanej hodnoty. Rezort financií navrhuje, aby neplatcovia dane z pridanej hodnoty platili daňovú licenciu 480 eur, platcovia dane z pridanej hodnoty 960 eur a pre všetky obchodné spoločnosti s tržbami vyššími ako pol milióna eur je výška licencie navrhovaná na 2 880 eur. Prvýkrát sa budú licencie platiť v daňovom priznaní v roku 2015 za zdaňovacie obdobie roka 2014. Novela upravuje aj zníženie dane z príjmov pre právnické osoby z 23 na 22 percent. 

Opozícia vláde vyčítala, že chce obísť legislatívny proces, keďže pozmeňujúce návrhy sú rozsiahlejšie ako samotná pôvodne predložená novela. Právna norma podľa opozície pripraví o prácu množstvo ľudí a napriek svojim rečiam o sociálnosti vláda návrhom zlikviduje malých podnikateľov. Premiér Robert Fico počas roka opakovane hovoril, že dane v roku 2014 nezvýši.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies