Poslancov čakajú protiteroristické zákony i odvolávanie Žigu

NETKY.SK • 8 December 2015, 08:11 • 2 min
Poslancov čakajú protiteroristické zákony i odvolávanie Žigu

BRATISLAVA – Rozhodovanie o balíku protiteroristických zákonov čaká poslancov počas 16. dňa 58. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Rozprava k právnym normám by sa mala skončiť dnes, do diskusie je prihlásených ešte šesť zákonodarcov. V balíku právnych noriem je aj návrh na novelizáciu ústavy. V ústave by sa mali meniť maximálne možné lehoty na zadržanie v prípade podozrivých z trestných činov terorizmu.


Návrhy zmien vychádzajú z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou a flexibilnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj medzinárodnou spoluprácou spočívajúcou z veľkej časti v rýchlej výmene spravodajských informácií. Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Táto lehota sa má pre orgány činné v trestnom konaní a súdy predĺžiť z maximálne päť na 10 dní. Zaviesť sa má aj obligatórna väzba, súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. Prijať sa majú aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov.


Novely upravujú aj právomoci polície a spravodajských služieb. V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, keď dôjde k ohrozeniu teroristickým trestným činom. Navrhujú aj úpravu použitia špeciálnych technických vecí pri zásahoch. Vojenské spravodajstvo má dostať vo vzťahu k boju proti terorizmu také opatrenia, aké má SIS.


Poslanci po protiteroristickej legislatíve prerokujú novelu zákona o navrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov, ktorú parlamentu na opätovné prerokovanie vrátil prezident Andrej Kiska.


Odvolávaniu bude ešte tento týždeň čeliť minister životného prostredia Peter Žiga. Návrh na vyslovenie nedôvery Žigovi iniciovali poslanci opozičného hnutia OĽaNO, podpísali ho i poslanci za KDH, Most-Híd a viacerí nezaradení zákonodarcovia. Opozícii sa nepáčia súčasné náklady na prevádzku kompy na trase Vojka - Kyselica, ktoré môžu byť v porovnaní s reálnymi nákladmi na prevádzku pôvodnej kompy predražené až o 908 percent. „Premiér Robert Fico pri každom odvolávaní ministrov hovorí, že ich opozícia zdržiava pri práci. My aj pri tomto odvolávaní chránime peniaze Slovenska, pretože vláda iné peniaze nemá, len od občanov,“ povedal podpredseda KDH Pavol Zajac.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies