Poslancov čakajú pozemky, Zákonník práce i odvody

NETKY.SK • 27 November 2014, 08:25 • 2 min
Poslancov čakajú pozemky, Zákonník práce i odvody

BRATISLAVA - Diskusiou k novele zákona o pozemkových úpravách otvoria poslanci tretí deň 44. schôdze parlamentu. Slovenský pozemkový fond (SPF) by podľa návrhu mohol mladému poľnohospodárovi, malému podniku či mikropodniku prenajať pozemky na výkon špeciálnej rastlinnej výroby alebo živočíšnej výroby, najviac 28 hektárov.

slovakia

left justify in out

SPF by doterajšiemu nájomcovi mohol znížiť nájom vhodných pozemkov pri výmere od 101 do 500 hektárov maximálne o tri percentá, pri 501 až 700 hektároch do päť percent. Pri nájme 701 až 1 500 hektárov by fond mohol znížiť nájom pozemkov najviac o sedem percent a nad 1 501 a viac hektárov je stanovená maximálna hranica desať percent. Podľa novely zákona mladý poľnohospodár nesmie nadobudnuté pozemky dať do podnájmu. 

 

Poslanci potom prerokujú novelu Občianskeho súdneho poriadku, na základe ktorej budú súdy vyhotovovať popri zápisniciach z pojednávania aj zvukové záznamy. Na definitívne schválenie čaká i novela Zákonníka práce. Vládny návrh pracovného kódexu má sprísniť podmienky pre agentúrne zamestnávanie. Jednou zo zmien má byť od začiatku budúceho roka zavedenie princípu spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry dočasného zamestnávania za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníka. Agentúrny zamestnanec musí mať totiž rovnaké mzdové podmienky ako interný zamestnanec, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť. 

 

Po obligátnej štvrtkovej hodine otázok čaká zákonodarcov v druhom čítaní diskusia k novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má zamedziť účasti schránkových firiem vo verejných obstarávaniach. Rokovať sa bude aj o zmenách v odvodoch, ktoré plánuje vláda zaviesť pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies