Poslancov čakajú posledné tri rokovacie dni

NETKY.SK • 15 December 2013, 11:31 • 2 min
Poslancov čakajú posledné tri rokovacie dni

BRATISLAVA - Poslanci prerokujú rozpočty štátnych inštitúcií na rok 2014 i poslanecké návrhy noviel a zákonov.

slovakia

left justify in out

Posledné tri rokovacie dni v tomto roku čakajú poslancov od pondelka do stredy, počas ktorých budú štvrtým týždňom pokračovať v rokovaní 27. schôdze parlamentu.
Pondelok odštartuje pokračovanie v prerušenej rozprave k Správe o činnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví za rok 2012, nasledovať bude diskusia o rozpočtoch Fondu národného majetku a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pre rok 2014. 

Hovoriť sa má aj o novele zákona o súdnych exekútoroch, v ktorej nezaradený poslanec Alojz Hlina navrhuje nižšie odmeny pre exekútorov. Odmeny exekútorov by sa mali znížiť v prípade exekučných konaní voči dôchodcom a v prípade fyzických osôb – nepodnikateľov. Exekútori by v prípade dôchodcov mali podľa Hlinu poberať odmenu 10 percent zo základu na jej určenie, doteraz to bol dvojnásobok, a pri fyzických osobách - nepodnikateľoch vo výške 15 percent. 

Vznik samostatného československého štátu, 28. októbra, by mal byť podľa SDKÚ-DS štátnym sviatkom. Jeho názov by mal byť Deň úcty k dielu Milana Rastislava Štefánika – vznik samostatného československého štátu. SDKÚ-DS navrhuje, aby sa ako štátny sviatok zrušil Deň ústavy SR, ktorý by sa stal pamätným dňom. Vyplýva to z novely zákona o štátnych sviatkoch, ktorú do národnej rady predložili poslanci za SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. 

Bezplatné sterilizácie pre osoby s viac ako štyrmi deťmi alebo staršie ako 35 rokov s minimálne troma deťmi navrhuje v novele zákona o zdravotnej starostlivosti poslankyňa za SAS Lucia Nicholsonová. Ak by sa tieto osoby dobrovoľne rozhodli podstúpiť sterilizáciu, zákrok by sa plne uhrádzal z verejného zdravotného poistenia. "Je potrebné uvedomiť si, že cena jednej sterilizácie sa pohybuje od 300 eur do 500 eur. V súkromných zdravotníckych zariadeniach je cena 500 eur a vyššie. Pre rodiča, ktorý sa stará o štyri deti, môže byť suma, ktorú by musel vynaložiť na sterilizáciu, príliš vysoká. Sotva dokáže plne pokryť náklady na základné potreby pre svoje deti a rodinu, nieto ešte hľadať prostriedky na výkon, ktorý by, ak by bol bezplatný, pravdepodobne podstúpil," argumentuje Nicholsonová. 

Zakázať odstupné alebo mimoriadne odmeny pri skončení funkcie pre manažérov v štátnych firmách navrhujú v zákone o výbere a odmeňovaní zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc a Igor Hraško. "Cieľom návrhu zákona je vytvoriť komplexný a systematický zákonný rámec, ktorý by reguloval výber a následné odmeňovanie zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu," vysvetľujú opoziční poslanci. Zástupcom štátu návrh zakazuje kumulatívne poberanie odmien za výkon viacerých funkcií. Vychádza z pravidla "jeden krát a dosť", odmenu umožňuje poberať len za funkciu, ktorú zástupca štátu začal vykonávať ako prvú. Manažéri teda budú môcť naďalej pôsobiť vo viacerých štátnych spoločnostiach, všetky ďalšie funkcie by ale vykonávali zadarmo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona