Poslancov čakajú Mečiarove amnestie, vetované zákony aj pokuty

NETKY.SK • 19 Marec 2017, 09:49 • 2 min
Poslancov čakajú Mečiarove amnestie, vetované zákony aj pokuty

BRATISLAVA - Národná rada SR by na svojej 14. schôdzi, ktorá sa začne v utorok 21. marca, mala rozhodnúť o zrušení tzv. Mečiarových amnestií. Na programe bude okrem opozičného návrhu aj balík z dielne koalície, ktorá tvrdí, že ten jej, je na rozdiel od opozičného, ústavne čisté riešenie.

slovakia

left justify in out

Opozícia chce zrušiť Mečiarove amnestie prijatím ústavného zákona. Koaličné riešenie je o čosi komplikovanejšie, pozostáva z viacerých zmien, ktoré sa majú prijať v zrýchlenom režime. Národná rada SR má zmenami v Ústave SR dostať právomoc zrušiť amnestie a milosti prezidenta SR. Následne by mohla pristúpiť k zrušeniu Mečiarových amnestií. Rozhodnutie parlamentu má potom preskúmať Ústavný súd SR. Keď ho odobrí, bude platné.

 

Parlament by mal mať na programe nadchádzajúcej schôdze viac ako 90 bodov. Medzi nimi aj zákony, ktoré sa nepozdávajú prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. Poslanci tak opäť posúdia zmenu dvojkolovej voľby predsedov samosprávnych krajov na jednokolovú. Kiska so zmenou nesúhlasí, oslabuje podľa neho úroveň slobodnej súťaže politických síl vo voľbách do vyšších územných celkov. Poslancom navrhuje vypustiť ustanovenia zavádzajúce jednokolovú voľbu.

 

Hlava štátu vetovala aj tzv. protimnožiteľský zákon z dielne SaS, ktorý mal od mája regulovať množenie psov. Kiska síce ocenil snahu predkladateľov zaviesť reguláciu, ale je zároveň presvedčený, že právna úprava nerieši problémy vhodným spôsobom. Predpokladá, že schválený zákon sa negatívne dotkne veľkej skupiny poctivých chovateľov psov. Prezidentovo veto našlo podporu v koalícii, preto je možné, že právna norma v pléne na druhýkrát neprejde.

Snemovňa by tiež mala rozhodnúť o pokute pre poslancov ĽSNS Milana Mazureka a Stanislava Mizíka za ich protiislamské výroky. Mali možnosť ospravedlniť sa, ale namiesto toho svoje vyjadrenia ešte doplnili.

 

Na programe schôdze má byť aj 18 návrhov zákonov v druhom čítaní, z toho 11 je vládnych a sedem poslaneckých. V prvom čítaní majú poslanci prerokovať 49 návrhov, z ktorých prevažná väčšina (38) sú poslanecké iniciatívy a 11 návrhov predložila vláda. Okrem toho sú na pláne aj medzinárodné zmluvy a dohovory, rôzne správy vrátane správy verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies