Poslancov čakajú dve schôdze a tri body

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 09:35 • 2 min
Poslancov čakajú dve schôdze a tri body

BRATISLAVA – Parlament má tento týždeň pred sebou dve začaté mimoriadne zasadnutia a na nich tri neuzavreté body.

slovakia

left justify in out

Poslanci NR SR sa zídu v utorok a po pauze sa na 49. schôdzi vrátia k rokovaniu v skrátenom legislatívnom konaní o novele Obchodného zákonníka, ktorú pripravila vláda. Návrh, ktorý má upraviť reštrukturalizáciu podnikov a pomôcť veriteľom Váhostavu, sa už pred samotnou schôdzou nestretol s pochopením opozičných politických strán. Základným zámerom návrhu zákona je zamedziť poškodzovaniu veriteľov v rámci konkurzného a reštrukturalizačného konania a posilniť zodpovednosť za podnikanie. Návrh novely Obchodného zákonníka zavádza register diskvalifikácií, ktorého zriadenie by si malo podľa doložky vplyvov vyžiadať 10-tis. eur tento rok. Novela predpokladá prísne postihy pri odďaľovaní riešenia úpadku firmy. Ďalej zavádza opatrenia zamedzujúce tunelovanie firiem, medzi ktorými je zákaz vrátenia vkladov. Vzniknúť má tiež inštitút krízy obchodnej spoločnosti.


Premiér Robert Fico po sobotnom stretnutí so zástupcami živnostníkov, stavbárov a veriteľov Váhostavu povedal, že majú záujem na prerušení procesu reštrukturalizácie tejto spoločnosti. Zdôvodnil to tým, že vláda chce zmeniť podmienky výberu správcu, aby ho nemohla navrhovať firma v reštrukturalizácii, a zároveň chce posilniť práva nezabezpečených veriteľov vo veriteľskom výbore. Vláda plánuje tieto zmeny prijať predtým, ako sa uskutoční schôdza veriteľov, ktorá má rozhodnúť o reštrukturalizačnom pláne Váhostavu 30. apríla.


Parlament v stredu večer prerušil rokovanie o problémoch pri reštrukturalizácii a na návrh Smeru-SD začal odvolávať Figeľa z postu podpredsedu NR SR. Figeľovo odvolanie navrhli poslanci Smeru-SD, podľa premiéra Roberta Fica problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy. Opozícia jednotne návrh na Figeľovo odvolanie odmietla. Hnutie OĽaNO podľa predsedu Igora Matoviča stiahne všetkých svojich nominantov z funkcií, ak Smer odvolá Figeľa z postu podpredsedu NR SR. Rovnako predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdil, že aj poslanci za jeho stranu sa vzdajú funkcií predsedov výborov národnej rady. V piatok šéf NR SR Peter Pellegrini oznámil, že poslanci sa vrátia k odvolávaniu Figeľa po prerokovaní novely Obchodného zákonníka.


Na poslancov čaká aj rokovanie o odvolávaní ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ktorý je vo funkcii od novembra. Parlament začal na 50. schôdzi o jeho odvolávaní rokovať v stredu ráno, po štyroch hodinách však Pellegrini schôdzu prerušil. NR SR sa má k návrhu vrátiť po doriešení Obchodného zákonníka. Opozícia chce odvolať ministra, pretože čistí kauzy svojej predchodkyne Zuzany Zvolenskej, napríklad nákup piešťanského CT prístroja a tendre na stravovanie. Poslanci poukazujú aj na to, že napriek prísľubu nevymenil v piešťanskej nemocnici členov správnej rady tak, aby v nich za štát sedeli aj zástupcovia samospráv a tretieho sektora. "Po niekoľkých mesiacoch pôsobenia Viliama Čisláka vo funkcii je zrejmé, že všetky jeho kroky smerujú k snahe zahladiť stopy po týchto dvoch kauzách a odmeniť ľudí, ktorí ich spôsobili lukratívnymi funkciami vo verejnom sektore,“ konštatujú iniciátori mimoriadnej schôdze. Čislák pôsobil na ministerstve zdravotníctva za jeho predchodkyne Zvolenskej ako štátny tajomník.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies