Poslancov čaká záver riadnej a začiatok mimoriadnej schôdze

NETKY.SK • 24 September 2014, 10:54 • 2 min
Poslancov čaká záver riadnej a začiatok mimoriadnej schôdze

BRATISLAVA - Posledné štyri body programu, novely predložené nezaradeným poslancom Alojzom Hlinom, zostáva prerokovať poslancom počas septembrovej schôdze parlamentu. Zákonodarcov dnes čaká ukončenie riadnej septembrovej schôdze a bezprostredne po nej ďalšie rokovanie mimoriadnej schôdze, ktorej zvolanie iniciovala opozícia.

slovakia

left justify in out

Desiaty deň rokovania odštartuje diskusia k novele zákona o ochrane prírody a krajiny, v ktorej Hlina navrhuje zriadiť funkciu environmentálneho ombudsmana. Environmentálny ombudsman by mal pôsobiť ako nezávislý orgán, ktorý sa podieľa na ochrane životného prostredia pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov ochrany prírody. Environmentálneho ombudsmana by vymenúval minister životného prostredia na návrh Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Funkčné obdobie ochrancu životného prostredia by malo byť päť rokov. 

 

Transparentnejšie predaje majetku samospráv, či už miestnych alebo krajských, presadzuje Hlina v novelách zákonov o majetku obcí a vyšších územných celkov. Návrhmi chce opozičný zákonodarca zamedziť zneužívaniu inštitútu predaja a prenájmu majetku obce a VÚC z dôvodu hodného osobitného zreteľa, ktorý často slúži len na zakrytie pre samosprávy nevýhodného predaja alebo prenájmu majetku. 

Dopoludnia budú poslanci hlasovať aj o uznesení k situácii na Ukrajine. 

 

Po riadnej septembrovej schôdzi sa uskutoční mimoriadna 38. schôdza, ktorej zvolanie iniciovali opoziční poslanci. Opozícia chce na mimoriadnom zasadnutí prerokovať päť návrhov, ktoré vládny Smer-SD vyradil z rokovania septembrovej schôdze na podnet predsedníčky poslaneckého klubu strany Jany Laššákovej. Laššáková to odôvodnila tým, že sa týkajú komunálnych volieb a parlament by mal o nich rokovať po voľbách. Návrhy poslancov Smeru-SD týkajúce sa komunálnych problémov strana Roberta Fica na programe septembrovej schôdze nechala, všetky sa aj prerokovali a schválili. Viacero z týchto návrhov o problémoch miest a obcí predkladali vládni poslanci, ktorí budú kandidovať v komunálnych voľbách. Podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku je to v poriadku, keďže išlo o návrhy v druhom čítaní, teda zákony, ktoré parlament teraz definitívne odhlasoval a poslanci Smeru-SD ich do národnej rady predložili už pred letom. 

 

Opozičné právne normy sa týkajú zavedenia princípu jeden mandát stačí, teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť ako starostovia, predsedovia vyšších územných celkov alebo verejnoprávnych inštitúcií, respektíve aby poslanci vo viacerých funkciách mohli poberať len jeden plat. Hovoriť by sa malo aj o novele, ktorá má zakázať poslancom NR SR vykonávať advokátsku prax a o návrhu na dvojkolovú voľbu starostov a primátorov. Opozícia chce tiež diskutovať o právnej norme, podľa ktorej by chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia. 

 

Vládny Smer-SD môže mimoriadnu schôdzu zablokovať hneď v úvode tým, že neschváli jej program. V terajšom volebnom období strana Roberta Fica zablokovala viacero mimoriadnych rokovaní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies