Poslancov čaká Zákonník práce a verejné obstarávania

NETKY.SK • 28 Január 2015, 09:36 • 2 min
Poslancov čaká Zákonník práce a verejné obstarávania

BRATISLAVA - Diskusiou k novelám Zákonníka práce a zákona o verejnom obstarávaní otvoria poslanci druhý deň 46. schôdze parlamentu. Oba návrhy vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie prezident Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Novele zákona o verejnom obstarávaní, podľa ktorej by sa na verejných obstarávaniach mohli zúčastňovať len spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou, prezident vyčíta, že nemusí byť účinná v praxi. Spôsob, akým sa snaží vylúčiť účasť "schránkových“ firiem z verejného obstarávania, nie je podľa jeho názoru v súlade s Ústavou SR a právom Európskej únie. "Sami navrhovatelia pritom pripustili, že zákon bude neúčinný. Nezabráni, aby tendre vyhrávali firmy s utajenými majiteľmi, keďže vyžaduje len odkrytie formálnych vlastníkov. Preto prezident navrhol parlamentu zákon upraviť," informovala Kancelária prezidenta SR. 

 

Novelou Zákonníka práce chce vláda dosiahnuť vyrovnanie mzdových platových podmienok agentúrnych a interných zamestnancov, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť. V prípade nedodržania tejto podmienky má zodpovednosť za doplatenie rozdielu niesť agentúra aj užívateľský zamestnávateľ. O vrátenie právnej normy parlamentu prezidenta žiadali zamestnávatelia. Zákon podľa nich neprimerane zvýši náklady a zaťaží administratívu, obmedzí schopnosť zamestnávateľov pružne reagovať na dopyt po ich výrobkoch a službách, skomplikuje, či dokonca znemožní realizáciu programov zamestnávania ľudí zo sociálne znevýhodnených skupín a teda v konečnom dôsledku i tvorbu nových a udržanie existujúcich pracovných miest. 

 

Dopoludnia by mali poslanci hlasovať aj o balíku zákonov predložených ministerstvom spravodlivosti, medzi ktorými je aj rekodifikácia civilného práva. Občiansky súdny poriadok z roku 1963 nahradia podľa nových zákonov Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok. Nové normy patria dôležitosťou i rozsahom k najväčším právnym reformám od vzniku samostatnej SR. Každý zo zákonov má okolo 500 paragrafov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies