Poslancov čaká zákaz stáčania tachometrov i nižšia DPH

NETKY.SK • 27 September 2015, 17:45 • 2 min
Poslancov čaká zákaz stáčania tachometrov i nižšia DPH

BRATISLAVA - Zakázať neoprávnenú manipuláciu s počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch navrhujú v novele zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách poslanci z Smer-SD Anton Martvoň a Otto Brixi.

slovakia

left justify in out

Vládni poslanci chcú rovnako zakázať zadováženie technických prostriedkov alebo softvéru inej osobe, či ponúkanie takýchto služieb smerujúce k neoprávnenému konaniu manipulácie s tachometrom. Návrhom sa parlament bude zaoberať v utorok počas tretieho týždňa 54. schôdze.


Utorkové popoludnie bude patriť sérii návrhov rezortu vnútra. Na zákonnosť odpočúvania občanov bezpečnostnými zložkami bude podľa novely zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím informačno- technických prostriedkov dohliadať špeciálna komisia. Komisiu majú tvoriť šiesti členovia nominovaní osobitnými kontrolnými výbormi a výborom pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia budú zástupcami vládnych strán a traja členovia zástupcami opozície. Predseda komisie bude zástupcom opozície. Ďalších dvoch členov bude do komisie voliť parlament. Kontrolu využívania odpočúvania novela navrhuje vykonávať jedenkrát do roka alebo kedykoľvek, ak sa komisia o tom uznesie. Kontrola bude možná aj na základe podnetu občana SR, ak sa domnieva, že sa informačno-technické prostriedky používajú voči nemu.


Pokuty pre vodičov za prekračovanie maximálnej povolenej rýchlosti sa zvýšia. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke. Novela rezortu vnútra zavádza napríklad zvýšenie pokút za prekročenie rýchlosti v obci o viac ako 50 kilometrov za hodinu a mimo obce o viac ako 60 kilometrov za hodinu. V riadnom konaní bude po novom možné uložiť za tieto prekročenia maximálnej povolenej rýchlosti pokutu od 500 do 1 000 eur, v blokovom konaní od 250 do 800 eur. Menší podnikatelia dostanú možnosť uhrádzať daň z pridanej hodnoty štátu až po prijatí platby za svoje tovary alebo služby. Umožní im to novela zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorú poslanci prerokujú v stredu. Tento nový režim platenia dane z pridanej hodnoty pritom budú môcť využívať subjekty s ročným obratom do 100 tis. eur, kým pôvodný návrh hovoril o limite 75 tis. eur. Zároveň by pozmeňujúcim návrhom mal vládny Smer znížiť DPH na vybrané potraviny z 20 na 10 percent.


Národná rada bude v stredu diskutovať aj o novele stavebného zákona, ktorou sa zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní. Právna norma má zjednodušiť príchod všetkých strategických investorov.
Poslanci doteraz stihli prerokovať takmer sto zo 177. bodov programu 54. schôdze.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies