Poslancov čaká volebné právo aj peňažné príspevky

NETKY.SK • 7 December 2016, 08:14 • 2 min
Poslancov čaká volebné právo aj peňažné príspevky

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky pokračujú jedenástu schôdzu parlamentu desiatym dňom rokovania.

slovakia

left justify in out

Poslanci budú pokračovať v prerušenom rokovaní o návrhu novely zákona o miestnom poplatku za rozvoj z dielne koaličného Mosta-Híd, ku ktorému predložili pozmeňujúce návrhy poslanci za Smer-SD aj SaS. Nový zákon umožní mestám a obciam všeobecným záväzným nariadením (VZN) stanoviť poplatok za rozvoj v rozmedzí 10 až 35 eur za štvorcový meter podlahovej plochy nadzemnej časti. Poplatok za rozvoj by mali platiť fyzické osoby a firmy jednorazovo za stavbu na území obce podľa právoplatného stavebného povolenia.


Dnes ich zamestnajú aj návrhy zákonov z dielne opozičných strán, medzi ktorými bude poslanecký návrh z SaS, ktorým navrhujú zmeniť podmienky poskytovania príspevku na opatrovanie. Do parlamentu predložili návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP), podľa ktorého by sa príspevok na opatrovanie neznižoval za dni, počas ktorých bola osoba s ŤZP v zdravotníckom zariadení dlhšie ako 30 dní. Podmienkou by však bolo vydanie písomného potvrdenia zdravotníckeho zariadenia, že poberateľ príspevku počas celého pobytu v tomto zdravotníckom zariadení opatroval fyzickú osobu s ŤZP.

 

Opoziční poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie OĽaNO-NOVA navrhujú zmenu zákona, ktorou by sa rozšírila možnosť predčasnej voľby poštou zo zahraničia. Poslanci Martin Klus, Milan Laurenčík, Juraj Droba a Jozef Viskupič návrhom novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva žiadajú umožniť oprávnenými voličom voliť poštou aj pri voľbách do samosprávy obcí, v prvom kole krajských volieb, prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky a tiež vo voľbách poslancov Európskeho parlamentu.


Zákonodarcovia by mali rozhodnúť aj o posunutí do druhého čítania novelu zákona o e-Governmente. Termín povinnej aktivácie elektronických schránok pre podnikateľov by sa mal opäť predĺžiť, tentokrát do 30. júna budúceho roka. Novú povinnosť pre podnikateľov stanovil pritom zákon už pred troma rokmi a termín sa už raz predlžoval z 1. júla 2016 na 1. január 2017. Ako povedal poslanec za SaS Karol Galek v rozprave v prvom čítaní, v porovnaní s Českou republikou "pokrivkávala" mediálna kampaň. „Pre mňa tým základným problémom je, že samotná verejná správa do dnešného dňa tieto schránky plnohodnotne nevyužíva," konštatoval poslanec. Ako argument použil údaj zo stránky slovensko.sk o počte neprečítaných správ orgánmi verejnej moci. „K 5. decembru to bolo číslo 434 090 neprečítaných správ, ktoré boli doručené týmto orgánom a neboli ani len otvorené," zhrnul Galek. Opozičný poslanec však poznamenal, že novelu strana podporí, pretože je v prospech občanov a právnických osôb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies