Poslancov čaká voda aj predaj potravín

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 08:18 • 2 min
Poslancov čaká voda aj predaj potravín

BRATISLAVA – Diskusiou k novele vodného zákona otvoria poslanci 10. deň 36. schôdze. Zákonodarcovia o ochrane vody budú diskutovať už tretí deň, rozprave venovali celú stredu minulý týždeň i utorkové popoludnie. Do rozpravy sú prihlásení ešte dvaja poslanci.

slovakia

left justify in out

Opozícia doteraz opakovane vyzývala ministra životného prostredia Petra Žigu, aby odolal tlaku lobistov a novelu vodného zákona stiahol z rokovania parlamentu. Podľa nich práve novela pripraví podmienky na to, aby vláda vydávala povolenia na vývoz vody do zahraničia. To podľa opozície v súčasnosti možné nie je. Hnutie OĽaNO spustilo proti vývozu vody aj petičnú akciu. 

 

Voda je podľa návrhu surovina, ktorá podlieha národným záujmom a má strategický význam pre bezpečnosť štátu. Novela taktiež zdôrazňuje potrebu ochrany podzemných vôd v chránených vodných oblastiach s dôrazom na teritórium Žitného ostrova. Po novom bude cez chránené územia zakázaná výstavba produktovodov. Preprava a prevod vody za hranice štátu má podliehať povoleniu zo strany štátu. Novela zavádza lehoty na povolenia odberu povrchových a podzemných vôd na 10 rokov. Tým sa má vytvoriť priestor pre ochranu vôd a ich spravodlivé prerozdeľovanie. 

 

Parlament bude v druhom čítaní diskutovať aj o novele zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorý mení aj legislatívu o predaji na trhoviskách. Ministerstvo hospodárstva navrhuje zrušiť obmedzenie pre ambulantný predaj potravín. To je platné len pár dní. Od začiatku júla môžu trhovníci v obciach, kde je prevádzka potravín, predávať len zeleninu, ovocie, balenú zmrzlinu a jedlá a nápoje určené na priamu konzumáciu. Obmedzenie sa do legislatívy dostalo ešte v marci tohto roka na pôde parlamentu. Iniciátorom bol Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti, ktorý akceptoval pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Andreja Kolesíka. 

 

Národná rada dnes prerokuje aj novelu zákona o sociálnej práci. Legislatíva stanovuje podmienky výkonu sociálnej práce v praxi tak, aby ju mohli vykonávať len fyzické osoby, ktoré sú odborne spôsobilé. Sociálny pracovník by podľa legislatívneho návrhu mohol sociálnu prácu vykonávať aj ako samostatnú prax v profesii sociálny pracovník. Podmienkou však bude, aby mal povolenie na výkon samostatnej praxe sociálneho pracovníka. Takéto povolenie má vydávať Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies