Poslancov čaká správa ombudsmanky i vlastné návrhy

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 09:18 • 2 min
Poslancov čaká správa ombudsmanky i vlastné návrhy

BRATISLAVA – Na Slovensku nefunguje terénna sociálna práca, ktorá je na pleciach mimovládnych organizácií, no zodpovednosť za ňu by mal na seba stopercentne prevziať štát. Ten by ju mal celú zorganizovať a vedieť aj zaplatiť. Vyplýva to zo správy o činnosti verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej za minulý rok. Diskusiou k materiálu poslanci v utorok otvoria deviaty deň 48. schôdze národnej rady.

slovakia

left justify in out

„Chýba dlhodobé, zákonné a štrukturálne riešenie zo strany štátu, pričom zákon o terénnej práci doteraz neexistuje,“ upozornila Dubovcová. To, že budú na terénnej práci mimovládky participovať, je len pozitívum, no nemôžu to byť len ony. Ombudsmanke preto chýba systémové riešenie. Navrhuje, aby štát do svojej činnosti prevzal zodpovednosť za terénnu prácu. „A to nielen čo sa týka právnej úpravy, ale aj jej vykonávania,“ poznamenala. Nefunkčnosť terénnej sociálnej práce má podľa jej slov dopady na riešenie situácií tých najslabších. Podobne riešenie tejto situácie vidí aj podpredsedníčka ľudskoprávneho výboru Lucia Nicholsonová. Podľa nej by mal riešenie prevziať odborný aparát, ktorého vytvorenie je úlohou ministerstva práce. Ľudskoprávny výbor NR SR správu o činnosti verejného ochrancu práv za minulý rok vzal na vedomie a rovnako odporučil, aby ju aj NR SR vzala na vedomie.


Poslanci prerokujú aj správu výboru pre obranu a bezpečnosť o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2014. Diskutovať sa bude aj o návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorou chcú poslanci za KDH Monika Gibalová, Martin Fronc a Marián Kvasnička odstrániť rozdielny prístup pri priznávaní nároku na vdovský a vdovecký dôchodok a upraviť pravidlá výplaty týchto dôchodkov. Kresťanskí demokrati navrhujú, aby mala vdova nárok na výplatu vdovského dôchodku aj po roku od smrti manžela, ak je invalidná pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 50 percent namiesto v súčasnosti platných 70 percent. Opoziční zákonodarcovia súčasne žiadajú vypustiť podmienku nároku na výplatu vdovského dôchodku aj po roku od smrti manžela pre tie vdovy, ktoré vychovali aspoň tri deti. Namiesto toho navrhujú, aby mali vdovy nárok na výplatu vdovského dôchodku aj po jednom roku od smrti manžela, ak vychovali aspoň jedno dieťa a dovŕšili vek 52 rokov. Rovnaké pravidlá by sa uplatňovali aj pri posudzovaní nároku na vyplácanie vdoveckej penzie vdovcovi.


Poslancom zostáva do konca schôdze prerokovať 19. bodov programu, prevažne poslaneckých návrhov noviel a zákonov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies